Lidové noviny

Na operu s pláštěnkou a baterkou

- JINDŘICH ROSENDORF

Lochotínsk­ý amfiteátr v Plzni ožije další Nocí s operou. Pod klenbou noční oblohy tu v pátek zazní kantáty Carla Orffa známé jako Carmina Burana. Podpoří je videomapin­g, světelné efekty a pyrotechni­cká show.

Nedávno vzniklá plzeňská tradice velkých open air představen­í pokračuje. A sílí. Odstartova­la předloni, kdy Plzeň držela žezlo evropského hlavního města kultury, následně byl zrekonstru­ován i obří amfiteátr v Lochotíně, vybudovaný začátkem druhé poloviny minulého století. V 80. letech, kdy se stal dějištěm finálových večerů trampské, country a folkové Porty, býval nabitý až 30 tisíci posluchačů. Nyní změnil žánr, protože hostí operu.

Sólových partů se ujmou sopranistk­a Luisa Albrechtov­á, tenorista Tomáš Kořínek a italský lyrický baryton Francesco Baiocchi, který v Česku vystoupí prvně

lety při svém prvním uvedení ve Frankfurtu nad Mohanem obrovského úspěchu. Na světových jevištích je prezentová­no často, především však koncertně. V Plzni, kde bude jako jediné představen­í uvedeno v pátek, jej ale režisér Tomáš Pilař chystá ve scénické podobě. Ozdobí ho mimořádné obsazení sólových partů, kterých se ujmou sopranistk­a Luisa Albrechtov­á, tenorista Tomáš Kořínek a italský lyrický baryton Francesco Baiocchi, který v České republice vystoupí vůbec po- prvé. Činoherní role ztvární Martin Stránský s Klárou Kovaříkovo­u.

„Na jevišti se odehrají výjevy vystihujíc­í ducha dob dávno minulých: tanec kolem májky nebo ruch na středověké­m tržišti. Bezmála tisícovku dobových kostýmů doplní i dvacet hořících, které obléknou kaskadéři. Celkově se na přípravě inscenace podílí přes 600 lidí,“vysvětluje Tomáš Pilař, umělecký šéf operního souboru plzeňského divadla. Vizuální složku podtrhne videoart, světelné a lase- rové efekty a pyrotechni­cká show. Novinkou bude patnáct třímetrový­ch loutek představuj­ících středověké postavy. V první části programu přednesou árie z oper Giuseppa Verdiho plzeňská sopranistk­a Ivana Veberová a španělský tenorista David Baňos, opět poprvé v Česku. Celý večer odezní pod taktovkou dirigenta Jiřího Štrunce.

Podle ředitele Divadla J. K. Tyla Martina Otavy, jenž projekt inicioval, je jeho posláním popularizo­vat operu i mezi di- váky, kteří prostory klasického kamenného divadla považují za příliš formální. „Vytvářel jsem režijně či produkčně podobná představen­í v minulosti nejen v metropolíc­h Evropy, ale i Jižní Ameriky nebo v Mexiku či Rusku,“říká. Za rok přijde na řadu Pucciniho Turandot, dále Dvořákova Rusalka a v roce 2020 Nabucco.

Noc s operou 2017 – Carmina Burana, lochotínsk­ý amfiteátr, Plzeň, 23. 6.

 ?? Noci s operou se v lochotínsk­ém amfiteátru konají od roku 2015, kdy byla Plzeň vyhlášena evropským hlavním městem kultury. FOTO DIVADLO J. K. TYLA ?? Loni Aida, letos Orff.
Noci s operou se v lochotínsk­ém amfiteátru konají od roku 2015, kdy byla Plzeň vyhlášena evropským hlavním městem kultury. FOTO DIVADLO J. K. TYLA Loni Aida, letos Orff.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia