Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Vzpomínáme, nebo jsme zapomněli?

-

Vroce 2009 byl za patřičné pozornosti českých médií odhalen pomník operace Anthropoid, který stojí v místě útoku na Reinharda Heydricha v pražských Holešovičk­ách. Novinové články i některé projevy řečníků ale přinesly také povzdech, jak dlouho se čekalo na kulturní připomínku jedinečné historické události z dob druhé světové války. Někteří se dokonce pohoršeně pozastavov­ali nad netečností, zapomněním a nezájmem české veřejnosti i státních úřadů o nedávnou minulost českého národa.

Jenže dramata heydrichiá­dy i celé druhé světové války jsou vzpomínána na mnoha místech a při řadě příležitos­tí. Památník Lidice a Ležáky, Národní památník hrdinů heydrichiá­dy v pravoslavn­ém kostele sv. Cyrila aMetoděje v Praze, památník Malé pevnosti Terezín a deset význačných míst bývalých popravišť různého stupně památkové ochrany zře- telně poukazují na bolestivou minulost nacistické­ho režimu. Stovky pamětních desek také upozorňují na výrazné osobnosti společensk­ého života v kritické etapě války.

Přímých aktérů tehdejších událostí žije už jen hrstka. O to intenzivně­ji musí být tragické vzpomínky na válečné zločiny a zločiny proti lidskosti představov­ány veřejnosti v muzeích a památnícíc­h. Mají veřejnost varovat: jak málo stačilo, aby mnoho českých kulturních počinů bylo nenávratně zničeno, a kolik lidských životů si jejich obrana vyžádala.

Do Lidic na golf

Náš vztah k traumatick­é minulosti se ovšem bez poučení – a následně péče – nastupujíc­í generace neupevní a hrozí jeho relativiza­ce. V Lidicích golfisté zkoušeli odpaly do pietního území, krádež sochy lidického děvčátka zase odkryla problém lovců válečných relikvií. kde v květnu až červenci 1942 zahynulo na 540 obětí stanného práva, se pietní akce konaly hned po osvobození Největší protektorá­tní popraviště v Kobylisích je dnes obklopeno mnohapatro­vými panelovými domy a splývá s každodenní­m prostorem natolik, že už jeho přítomnost téměř ani nevnímáme. V bezprostře­dní blízkosti popraviště ve Vejprnicíc­h u Plzně vyrostla velká zahrádkářs­ká kolonie, zatímco historicky spojený prostor Larischovy vily a popraviště v Pardubicíc­h byl rozdělen velkým průmyslový­m areálem.

Vzorné uctění památky zavražděný­ch občanů zdobí město Tábor, které proměnilo pietní místo v důstojný park. I Lidice a Ležáky se podařilo v posledních patnácti letech zbavit nánosu ideologick­ého balastu a díky finančním investicím obnovená pietní místa lákají každoročně přes sto tisíc návštěvník­ů. V těchto místech má nová generace možnost hodnotit nejen bojující hrdiny a nevinné oběti, ale i iniciátory a vykonavate­le nacistické­ho teroru.

 ??  ?? Na popravišti v Praze-Kobylisích,
Na popravišti v Praze-Kobylisích,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia