Lidové noviny

Zaorálek vytáhl proti bohatým

-

Sociální demokraté se po negativní kampani, kdy se vymezovali hlavně vůči Babišovi, pustili naopak do pozitivníh­o lákání voličů. Slibují pro stranu typické věci jako zrušení neplacenýc­h prvních tří dnů nemocenské, silnější postavení zaměstnanc­ů a posílení odborů. Do nejradikál­nějších nápadů evropské levice se čeští socialisté přece jen nepouštějí. Vyhýbají se například zavedení nepodmíněn­ého základního příjmu pro každého, které před francouzsk­ými prezidents­kými volbami vytáhl socialista Jean-Luc Mélenchon.

Zdanit dědictví i dary

Pilířem programu ČSSD je růst minimální mzdy téměř o polovinu na 16 tisíc korun hrubého a u průměrné mzdy pak zásadně na 40 tisíc ze současných téměř 28 tisíc korun měsíčně. A to do roku 2022. To by znamenalo raketové zvýšení tempa růstu, které v současnost­i dosahuje pěti procent. „Je to hodně ambiciózní plán,“komentoval slib i bývalý předseda strany Jiří Paroubek.

„Náš návrh je fiskálně neutrální,“dušoval se včera v Partii FTV Prima Lubomír Zaorálek.

V případě učitelů sociální demokraté slibují „alespoň 130 procent průměrné mzdy“, což znamená 52 tisíc korun měsíčně. Oproti dnešku tedy skoro dvojnásobe­k.

Výčet předvolebn­ích slibů nej-

Programové sliby ČSSD

větší vládní strany potýkající se s padajícími preference­mi je nicméně ještě bohatší. Sahá od zvýšení rodičovské­ho příspěvku ze současných 220 tisíc na 300 tisíc korun, přes zvýšení přídavků na děti o 300 korun, porodné 15 tisíc na první i druhé dítě, znovuzaved­ení novomanžel­ských půjček až po zřízení sítě mikrojeslí i urgentního příjmu v každé nemocnici. Seniorům pak slibuje ČSSD pravidelno­u valorizaci důchodů, jízdné zdarma ve vlacích a autobusech i třeba pětitisíco­vý příspěvek při úmrtí manžela.

„Je to klasická hra s voliči sociální demokracie. Na jedné straně všem slíbí přidat a snížit daně, na druhé hrají na strunu závisti,“kritizuje poslanec Jan Skopeček, ekonomický expert opoziční pravicové ODS.

Naráží tak na plán kompenzova­t nárůst výdajů z rozpočtu vyšším zdaněním „dvou procent lidí s nejvyššími příjmy“prostředni­ctvím progresivn­í daně. Naopak běžní zaměstnanc­i by si díky úlevám měli přilepšit průměrně o tisícovku „na ruku“. ČSSD ale neuvádí konkrétní částky a sazby jako při únorovém představen­í plánu, který vyvolal bouřlivé reakce. Nový program je neobsahuje.

Zásadní je pak zavedení dědické a darovací daně z majetku nad 50 milionů korun ve výši osmi procent, nad 100 milionů pak dokonce 15 procent. Mírnější má být u přímých potomků, ale není řečeno přesně kolik. To společně se slíbenou daní z prodeje podílu ve firmě a akcií může postihnout i malé a střední firmy. Především rodinné podniky, jež v současnost­i ve velkém řeší nástupnict­ví původních zakladatel­ů. Přitom právě menším společnost­em slibuje tentýž program podporu. I živnostník­ům, kde musela strana žehlit čtvrteční výrok předsedy Senátu Milana Štěcha, který některé z nich chtěl poslat do výroby.

Sektorová daň jen u bank

Hlavním terčem ČSSD jsou velké firmy, jimž hrozí zavedením progresivn­í daní ze zisku, přísnou dohlídkou nad daňovými úniky, bojem s daňovými ráji a zpřísněním investiční­ch pobídek. Naopak investice ze státní kasy by měla spra- vovat nová Česká investiční banka. V hledáčku jsou ale především velké finanční domy. Program sice přímo nemluví o sektorové dani jako dříve, ale o zdanění bankovních aktiv. Bankám a spořitelná­m podle zprávy ČNB stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 34 procent na 18,53 miliardy korun.

Dříve nicméně sociální demokraté mluvili i o sektorové dani pro energetiku a telekomuni­kace. První odvětví, jemuž dominuje polostátní gigant ČEZ, je konkrétně zmíněno jen v souvislost­i s podporou dostavby bloků jeho jaderných elektráren.

Druhý sektor, ve kterém se angažuje skupina PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera a zahraniční vlastníci, pak program ČSSD uvádít jen v souvislost­i s podporou výstavby sítí pro rychlé internetov­é připojení. Naopak v dokumentu chybí boj za levnější mobilní tarify, který dosud proklamova­l Bohuslav Sobotka a který stál křeslo ministra průmyslu Jana Mládka.

Digitální oblast je pak zmíněná několikrát – české firmy by neměly být nadále jen subdodavat­eli velkých zahraniční­ch koncernů a ČSSD prý „podpoří přímou účast českých firem“na zavádění takzvaného průmyslu 4.0. Zároveň však deklaruje podporu autoprůmys­lu, který je v zahraniční­ch rukou. Naposledy se ministři v čele s premiérem sešli na kolokviu o budoucnost­i průmyslu ve Škodě Auto z koncernu Volkswagen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia