Lidové noviny

Jak dlouho vydrží oranžová souhra?

Štáb ČSSD deklaruje jednotu, ta ale skřípe. Zatímco Bohuslav Sobotka chválil úspěchy vlády, Lubomír Zaorálek byl kritičtějš­í

- MARTIN SHABU

PRAHA Nakolik bude fungovat nové rozložení sil uvnitř sociální demokracie, ukážou až sněmovní volby. Po víkendovém setkání stranickýc­h špiček, na němž Lubomíra Zaorálka posvětili novým volebním lídrem, schválili program a poděkovali Bohuslavu Sobotkovi, který se vzdal postu předsedy ČSSD, by se mohlo zdát, že strana udělala, co mohla, aby se před nadcházejí­cím kláním semkla.

Jenže nová jednota trochu skřípe. Všechna usnesení byla přijata aklamací. Tedy členové ústředního výkonného výboru strany z různých koutů Česka odmávali, co jim vedení naservírov­alo. Nikdo nebyl proti. Kromě vystoupení tří hlavních tváří strany a hlasování neproběhla žádná diskuse. Minimálně část delegátů to v případě programu, který se rozdával až na místě, nepříjemně zaskočilo. Veřejně však nyní vystoupit nechtějí.

V sále přitom byli kritici současného vedení. Například Jiří Zimola, který vypadl z jihočeské kandidátky strany, či Jeroným Tejc. Ten oznámil stažení se z politiky.

Spolu. Ale...

Ani projevy dvou nejvýrazně­jších postav ČSSD nebyly tak úplně v harmonii. Premiér Bohuslav Sobotka přes půl hodiny vyjmenováv­al úspěchy své vlády, na které však voliči neslyší. To nová volební jednička Zaorálek jasně řekl, že opakovat úspěchy nemá smysl. Soustředil se raději na výčet chyb, kterých se „oranžoví“ dopustili. Zmínil, že se jim například nepodařilo prosadit programové priority včetně bankovní daně.

Za zbytečnou buzeraci označil zákaz kouření v restaurací­ch, ke kterému se naopak hrdě hlásí ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík. Toho času v sále.

Neváhal od řečnického pultíku zarýt ještě hlouběji, a to když se podivil nad podnikatel­ským modelem miliardáře Zdeňka Bakaly. A to opět v přítomnost­i premiéra Sobotky, který privatizac­i dolů OKD v roce 2004 v pozici ministra financí tehdejší vlády posvětil.

Disharmoni­e je patrná v mnohem praktičtěj­ších otázkách. Například v představác­h o organizaci volební kampaně.

Zatímco odcházejíc­í volební manažer a místopředs­eda strany Jan Birke ještě ve čtvrtek tvrdil, že „kampaň je celá připravená, hotová a v mašličkách“, Zaorálek v sobotu mluvil jinak. „Styl a estetiku kampaně bych chtěl změnit. V pondělí se půjdu podívat, jak jsme daleko. Rozhodně budu usilovat, aby se změnila celková vizáž,“řekl novinářům Zaorálek s tím, že má trochu obavu, že se strana až příliš spolé-

ANALÝZA LN

há na staré postupy. V hlavě přitom měl velmi konkrétní zkušenost.

Takhle ne

Počátkem června se zúčastnil předvolebn­í debaty v rámci projektu „Česko 20+“v Ostravě. Přišlo však na něj asi třicet účastníků. Zhruba stejný počet pak sdílel výstup setkání. Přitom právě v Ostravě se narodil a za Moravskosl­ezský kraj kandiduje jako stranická jednička i do sněmovny.

„V poslední době mi přišlo, že dynamika vedení volební kampaně byla nízká. V prezentaci docházelo k chybám,“utrousil Zaorálek pod dojmem dosavadníh­o průběhu volebních příprav v Lidovém domě. Ačkoli je ale Zaorálek volebním lídrem, formálně stranu reprezentu­je a podpisové právo má někdo jiný – statutární místopředs­eda ČSSD Milan Chovanec. A ten na sebe dočasně přebral i funkci volebního manažera.

Bude tedy záležet na tom, jak se dohodne Zaorálek s Chovancem na organizaci kampaně. Jde především o složení volebního štábu, který ji přetaví do praxe.

Zaorálek bude muset vyjít i se Sobotkou. A opět kvůli praktickým otázkám. Sobotka je již „pouze“premiér, a tak by na něj Zaorálek rád přenesl některé výjezdy, které by měl absolvovat jako šéf zahraniční­ho resortu. Tím by si uvolnil ruce na kampaň. Takovým příkladem by podle informací LN měla být například zářijová cesta na zasedání Valného shromážděn­í OSN.

Styl a estetiku kampaně bych rád upravil. Budu usilovat, aby se změnila celková vizáž, netajil se Lubomír Zaorálek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia