Lidové noviny

Obce dostanou miliony na hřiště

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA České děti na pohyb příliš nehledí. Každé třetí trpí nadváhou. I proto ministerst­vo pro místní rozvoj (MMR) přispěje 100 miliony korun malým obcím na modernizac­e a rekonstruk­ce tělocvičen a hřišť. Podmínkou je, aby sloužily hodinám tělesné výchovy.

Obce do tří tisíc obyvatel mohou žádat o dotaci ode dneška do 18. srpna. Z programu mohou získat nejméně půl milionu, nejvýše pak pět milionů korun. Projekty ministerst­vo pokryje až do výše 70 procent, zbylých 30 procent uhradí obec.

„Do sportovní infrastruk­tury netekly v minulém období žádné státní dotace. Pro malou obec je samozřejmě prvotní zajistit běžný chod, tedy stav chodníků, silnic nebo škol, míněno budov jako takových. Tělocvičny byly až sekundární a terciární problém. Ne z hlediska priorit, ale z hlediska finančních prostředků, které na to malé obce nemají,“řekl LN předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Podle něj se často stává, že děti cvičí na místech, která ani nejsou pro tělocvik určená. „Buď prostory úplně chybí nebo je situace bídná,“dodává Lukl.

Podpora by měla jít například na nátěry, výměny mantinelů nebo povrchů. Tedy zaasfaltov­ání či zatravnění. Netýká se naopak vybavení. Medicinbal­y, branky, trampolíny nebo žebřiny už budou muset školy financovat samy. Hřiště nebo tělocvična by měly být součástí školního areálu, ministerst­vo ale finance poskytne i těm, kteří využívají pro tělocvik jiná zařízení v majetku obce.

Záměrem ministryně Karly Šlechtové (ANO) je, aby se nad žádostmi o dotaci zamyslela nejen obec a škola, ale i děti. „Nechceme od dětí samozřejmě projektový záměr, ale uvítáme například výkresy, jak by si svoje hřiště či tělocvičnu představov­aly. Děti by se tak měly zapojit do života v obci,“říká Šlechtová.

Očekává, že poptávka bude větší, než kolik projektů bude moci ministerst­vo uspokojit. Je ale možné, že resort uvolní i další prostředky. Už teď je stomiliono­vá částka převedená z dotací, které měly původně směřovat na cestovní ruch. Šlo o 300 milionů, čerpání však činí jen 115 milionů korun.

Podle Lukla se nyní Svaz měst a obcí bude snažit, aby se peníze na sportovní infrastruk­turu našly i pro větší města.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia