Lidové noviny

Stovky dětí se učí doma

Proč rodiče volí individuál­ní výuku

-

Volba jiných forem a metod vzdělávání, než uplatňuje škola

Jiné (individuál­ní přístup, větší prostor pro rozvoj nadání, časté stěhování apod.) Diagnostik­ované zdravotní postižení Problémy s aklimatiza­cí dítěte v kolektivu Špatná dostupnost spádové školy Diagnostik­ované specifické poruchy učení dítěte Sára nastoupila do „školy“, učit se s ní začala i mladší Bára. „Projížděly jsme učebnice, pracovní sešity a dělaly jedno cvičení po druhém,“popisuje Veronika. Tento systém ale brzy u obou dívek narazil.

Více je bavilo seznamovat se s učební látkou právě v muzeích. Kapitol v učebnici se striktně Veronika nedržela. Nikdo ji k tomu ani nenutil. Věděla jen, co by za daný školní rok v daném ročníku měla jedna a pak i druhá školačka umět podle rámcového vzdělávací­ho programu. „Holky hodně bavily projekty. Když jsme třeba probíraly podnebná pásma, velmi je bavil severní pól. Hrály jsme divadlo, Dobytí severního pólu, pouštěly jsme si videa, kdy a jak byl dobytý. Děti pak o tom musely napsat příběh, takže si i zkoušely různé útvary,“jmenuje Vieweghová.

Jednou za půl roku ale dívky do školy, ve které byly oficiálně zapsané, stejně musely, a to na přezkoušen­í. Jindy ale doma vzdělávané děti do kamenných škol téměř nevstupují. Samotou podle Žežulové přesto netrpí. Většina z nich je i tak vzdělávána kolektivně. Často se zkontaktuj­e více rodin a rodiče si výuku dětí rozdělují.

Obě dcery Vieweghové nyní docházejí na víceleté gymnázium. „Máme zkušenost, že 99 procent dětí se dostane na školy, které si vyhlédnou, i na velmi elitní,“sdělila Žežulová.

A doma vzdělávané děti nepřijdou ani o vysvědčení. Hodnocení navrhuje přímo ten, kdo přijímá zodpovědno­st za jejich výuku, nejčastěji rodič. „Podívá se na to školní metodik a společně se nějak dohodnou,“dodává Žežulová.

 ?? Dávají doma vzdělávaný­m dětem i vysvědčení FOTO ARCHIV MAFRA ?? Rodiče
Dávají doma vzdělávaný­m dětem i vysvědčení FOTO ARCHIV MAFRA Rodiče

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia