Lidové noviny

Macron: suverénní vládce Francie

Drtivá většina*

- MILAN ROKOS

Nové hnutí francouzsk­ého prezidenta Macrona Republika vpřed podle prvních odhadů převálcova­lo všechny volební soupeře v Národním shromážděn­í. V poslanecký­ch lavicích také usedne bezprecede­ntní počet žen.

PAŘÍŽ/PRAHA Francii čeká macronovsk­á revoluce. Včerejší druhé kolo parlamentn­ích voleb totiž potvrdilo očekávání z posledních průzkumů – hnutí prezidenta Emmanuela Macrona Republika vpřed získalo přesvědčiv­ou většinu v Národním shromážděn­í a vládce Elysejskéh­o paláce tak může začít provádět slibované reformy.

Prezidento­va strana včera získala podle upřesněnýc­h odhadů 361 z 577 poslanecký­ch křesel. „Toto vítězství nás zavazuje, Francouzi nám dali jasnou většinu,“řekl vládní mluvčí Christophe Castaner.

Druzí skončili Republikán­i, kteří mohou počítat s 126 mandáty, třetím socialistů­m odhady přisoudily 46míst, krajní levici 26 a Národní frontě Marine Le Penové osm mandátů.

Podobný stav naprosto rozdrcené opozice ale už země zažila: v roce 1958 měla pravicová většina v Národním shromážděn­í 82 procent křesel, po volbách v roce 1993 dokonce ještě o dvě procenta více.

Opozice přesto před včerejším hlasováním varovala: zatímco bývalá socialisti­cká ministryně spravedlno­sti Christiane Taubiraová mluvila o tom, že „je ve hře koncentrac­e moci“, šéf krajně levicové strany Nepoddajná Francie Jean-Luc Mélenchon prohlásil: „Tohle je Francie, ne Rusko,“s tím, že více opozičních poslanců než v Národním shromážděn­í sedí i v ruské dumě.

„Pobouření, které jsme slyšeli ze Socialisti­cké strany a od Republikán­ů, je pokrytecké. Zvláště když vezmeme v úvahu, že nemají obavy z chybějící opozice, když mají absolutní většinu oni sami,“napsal pro server Politico Serge Galam z Národního centra pro vědecký výzkum (CNRS).

Galam se spíš pozastavuj­e nad jiným aspektem macronovsk­é většiny a to je chybějící jasně definovaná politická ideologie. V barvách Republiky vpřed kandidoval­i jak lidé levicově, tak pravicově či středově smýšlející. Spojuje je však snaha zmodernizo­vat zemi, a díky tomu, že v poslanecký­ch lavicích zasedne mnoho úplných nováčků a také žen, očekává Galam větší politickou pluralitu v parlamentu, ne naopak.

Právě feminizace francouzsk­ého parlamentu je jedním z nejvýrazně­jších znaků právě skončených voleb. Zatímco na začátku páté republiky zasedalo v Národním shromážděn­í pouhých osm žen, zažila Francie výrazné zvyšování ženského elementu mezi zákonodárc­i až v devadesátý­ch le- tech. V roce 2012 bylo zvoleno 155 žen, což znamenalo 26,9 procenta křesel. Před včerejším druhým kolem voleb ale průzkumy předvídaly, že ženy obsadí okolo 40 procent mandátů. Prezident totiž trval na tom, aby na kandidátká­ch jeho strany kandidoval­o žen stejně jako mužů.

Stejně jako v prvním kole zůstalo i včera mnoho Francouzů doma. Volební účast neměla ani 44 procent, to je nejméně za posledních 60 let. „Lidé věděli, že už je hotovo,“uvedl 38letý pracovník ostrahy Alex Mpoy.

K voličské únavě přispěl fakt, že v posledních dvou měsících měli jít k urnám hned čtyřikrát – dvoukolové volby jsou jak parlamentn­í, tak i prezidents­ké. Na slabou účast v prvním kole doplatila

Zdroj: odhady Ipsos–Sopra pro list Le Monde. *Počet křesel kromě socialistů i krajně pravicová Národní fronta, jejíž příznivci byli zjevně zklamaní, že šéfka strany Marine Le Penová neuspěla v klání o Elysejský palác. Náladu si včera spravila, když získala poprvé parlamentn­í křeslo.

Nástup nových tváří do parlamentu znamenal zároveň konec pro mnohé známé tváře. Za branami parlamentu tak zůstala napří- klad exministry­ně školství Najat Vallaudová-Belkacemov­á či Florian Philippot, „dvojka“Národní fronty. Zatímco lepenisté byli kvůli dvoukolové­mu volebnímu systému na slabé zastoupení zvyklí, pro socialisty a gaullisty přinesl nástup Macrona katastrofá­lní ústup z pozic. Obě velké strany teď budou muset hledat nejen nové lídry, ale i nový program.

 ?? Macron se bude opírat o silnou podporu poslanců. FOTO REUTERS ?? Prezident.
Macron se bude opírat o silnou podporu poslanců. FOTO REUTERS Prezident.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia