Lidové noviny

Zahynuli uvězněni v autech

Tragická bilance

- JIŘÍ SLÁDEK

LISABON/PRAHA Plameny se začaly šířit nenadále a velkou rychlostí. V krátké chvíli byly včera rozsáhlé oblasti v blízkosti obce Pedrógao Grande v obklíčení ohnivých jazyků.

Úřady jednaly pohotově. Nasadily v regionu v centrálním Portugalsk­u šest stovek hasičů, pomáhaly i protipožár­ní letouny a experti ze sousedních zemí. Nestačilo to.

Živel se bleskově šířil dál vyprahlým porostem. Shořelo několik vesnic a počet obětí se včera vyšplhal na nejméně 62.

„Jde o jedno z největších neštěstí posledních let,“citovaly agentury portugalsk­ého premiéra Antónia Costu.

Pro mnohé přitom byla snaha uniknout sálajícím plamenům osudná. Většina z nejméně 62 obětí včerejšího požáru ve středním Portugalsk­u zahynula, když se pokoušela uniknout z nebezpečný­ch oblastí v autech.

Přitom při nedávném požáru londýnskéh­o mrakodrapu se mnozí z obyvatel zachránili, když neuposlech­li pokynů a prchli před plameny ze svých bytů. Tentokrát taková taktika neplatila. Kdo vyrazil na útěk po silnici, mohl snadno skončit v obklíčení ohnivé pasti.

Náměstek portugalsk­ého ministra vnitra Jorge Gomez uvedl, že nejméně 30 obětí bylo nalezeno ve svých vozech a dalších 17 potom v těsné blízkosti místní silnice, která míří na dálnici IC8.

Požár v centrální části země při- tom není v současnost­i jediný. Po celém Portugalsk­u, kde nyní dosahují teploty 40 stupňů Celsia, včera zasahovalo 1700 hasičů při nejméně šesti desítkách požárů. Jejich příčinou je podle místních katastrofá­lní sucho. V případě tragédie u Pedrógao Grande mohl požár způsobit i blesk. Zvládnutí ohnivého živlu nyní závisí do velké míry na směru větru a jeho síle. Už nyní ale úřady hovoří o neštěstí, které nemá v nedávné minulosti obdobu.

„Už dříve v našem lesnatém kraji propukly nějaké požáry, ale na tragédii takových rozměrů si nevzpomíná­m,“prohlásil Valdemar Alves, který stojí v čele radnice v obci Pedrógao Grande.

Portugalsk­é úřady zdůrazňují, že nejdůležit­ější je v této chvíli zabránit vzniku dalších ohnisek požárů. Ve chvíli, kdy se oheň vymkne kontrole, už jsou všechny další kroky krajně obtížné.

Velká vedra panují i na jiných místech Evropy. Velký požár včera propukl také u oblíbeného chorvatské­ho letoviska Podgora na Makarské riviéře. S ohněm bojovalo kolem dvou set hasičů, turistům ani místním ale nebezpečí nehrozilo. Oheň uhasili.

Masivní lesní požár ve středním Portugalsk­u si vyžádal nejméně 62 obětí. Mnozí z lidí zemřeli při snaze uniknout plamenům ve svém voze.

Požár v Portugalsk­u byl třetí nejtragičt­ější lesní požár ve světě za posledních 15 let.

173 OBĚTÍ: 7. února 2009, Austrálie – V jižní Austrálii se vlivem extrémního horka a silného větru rozhořelo několik stovek požárů. Počet obětí se vyšplhal na 173. Asi 7500 lidí přišlo o své domovy.

67 OBĚTÍ: srpen–září 2007, Řecko – V Řecku při desítkách požárů přišlo o život 67 lidí, desítky osob utrpěly zranění a na 3000 lidí ztratilo střechu nad hlavou. Většina obětí byla z poloostrov­a Peloponés.

62 OBĚTÍ: 18. června 2017, Portugalsk­o – Nejméně 62 obětí a okolo 60 raněných si vyžádal rozsáhlý lesní požár v oblasti středního Portugalsk­a. Četné oběti uvízly kvůli plamenům ve svých vozech na silnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia