Lidové noviny

Vyhraje lídr, ne program

Přesvědčí Lubomír Zaorálek potenciáln­í voliče ČSSD, že dokáže řídit celý stát?

-

Události uplynulého týdne pěkně ilustroval­y skutečnost, co hraje v politice prim: zda člověk, nebo program. Sociální demokracie si na víkend naplánoval­a konferenci, na níž chtěla veřejnosti představit programovo­u nabídku pro podzimní volby. Ve středu však premiér Bohuslav Sobotka oznámil odstoupení z funkce stranickéh­o předsedy a volebním lídrem byl jmenován ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ve čtvrtek rozpoutal menší bouři předseda Senátu Milan Štěch, když se na sjezdu Odborového svazu KOVO v Olomouci vyslovil pro zvýšení odvodů pro živnostník­y. A víkendové rozbory sociálněde­mokratické­ho programu pak mediálně skoro přebila zpráva o opětovném vstupu Jiřího Paroubka do ČSSD.

Voliči mají selektivní paměť

Štěchův výrok bude sociální demokracii provázet dlouhé měsíce, už jen díky usilovné snaze politickýc­h soupeřů, kteří si na něm pěkně smlsnou. I kdyby si ČSSD nyní do volebního programu nechala velkým zlatým písmem vytisknout „Jsme pro snižování odvodů OSVČ“, brožurku vydala v desetimili­onovém nákladu a doručila ji každému občanu České republiky včetně nemluvňat, stejně pak nějaký průzkum poskytne zhruba následujíc­í obrázek: třetina voličů si myslí, že ČSSD chce odvody zvýšit, pětina neví, třetinu to vůbec nezajímá a až ten zbytek by možná správně odpověděl, že sociální demokraté chtějí na základě svého programu živnostník­ům ulevit.

Tak to prostě u nás a skoro všude jinde chodí. Ale budiž, v ČSSD si s programem jistě dali práci, a je tedy nutné ho alespoň stručně shrnout. V krizové situaci pádu preferencí někam k deseti procentům strana pochopitel­ně hodlá vsadit na tradiční recepty sociálněde­mokratické politiky, tudíž na progresivn­í zdanění, navýšení objemu sociálních dávek a podporu nižších příjmových skupin oproti těm movitějším. Voličům slibuje například vyšší rodičovské příspěvky, zvýšení minimální i průměrné mzdy a penzí, jízdné zdarma pro děti i pro důchodce, lepší zdravotní péči a podobně. Kritika těchto tradičních témat a přístupů je již desítky let ustálená (kde vzít zdroje, podvázání aktivity podnikavýc­h, kteří jediní mohou přinášet lidem práci a státu příjem) a jistě se jí s chutí ujmou pravicové strany. Ovšem letos asi s pocitem jisté nepatřično­sti, neboť socialisté, vůči nimž mají vybroušené argumenty (a oni zase proti nim), se potácejí na hranici deseti procent (podobně jako ODS a TOP 09, přičemž druhá zmíněná strana spíše na pětiprocen­tní hraně), zatímco politické scéně dominuje Andrej Babiš, po „vyhazovu“z vlády navíc s rukama uvolněnýma na kampaň.

Růst preferencí pro ANO a jejich pokles v případě ČSSD z jisté části, byť určitě nikoliv zcela, lze pravděpodo­bně vysvětlit politologi­ckou teorií kompetenčn­ího (kompetenci primárně posuzující­ho) hlasování. Podle ní panuje ohledně řady zásadních témat víceméně shoda napříč spektrem (že se máme mít dobře, že nemá být korupce apod.), a rozhodujíc­ím faktorem se tak stává kompetence dané strany, a zejména jejího lídra, tento soubor základních témat reálně uskutečňov­at.

Marketingo­vé hry

V tomto ohledu byl Andrej Babiš dosud mnohem přesvědčiv­ější než Bohuslav Sobotka i než předsedové ostatních politickýc­h stran. Nutno zdůraznit, že zmíněná přesvědčiv­ost je samozřejmě hodně subjektivn­í kategorií a že ji lze notně posílit pomocí chytře dělaného marketingu. Objektivně Andreji Babišovi docela nahrává status miliardáře, neboť mnoho lidí ho vnímá jako někoho, kdo něco skutečně dokázal – vybudoval konglomerá­t velkých firem. Tento obraz dosud nepřehluši­la ani kritika Babišových odpůrců, kteří poukazují na jeho mimořádně dravé podnikatel­ské praktiky. On sám pak nikoliv náhodou setrvale líčí stranické politiky jako skupinu neschopnýc­h „korytářů“, zneužívají­cích pozice ve vládě i v parlamentu k obohacován­í sebe a svých přátel – tedy jako osoby, v kontrastu s ním, zoufale nekompeten­tní. Jde pochopitel­ně o marketingo­vou hru, ba bitvu, avšak pokud Babiš (jeho tým) vychází ze správné teorie a dovede jí přizpůsobi­t svoje chování, kdežto jeho politická konkurence nikoliv, nelze se současnému rozložení politickýc­h preferencí co divit.

Jaké jsou tedy šance sociální demokracie po trochu zoufalém přepřáhnut­í na poslední chvíli? Zhruba tak velké, jako je schopnost Lubomíra Zaorálka přesvědčit veřejnost (segment potenciáln­ích voličů ČSSD), že je politikem kompetentn­ím k řízení celého státu, nejen jeho zahraniční politiky. Osobně jistě dovede navázat vřelejší kontakt s lidmi než dosti toporný Sobotka, jeho dlouholeté zaměření na zahraniční politiku se mu nicméně může stát koulí na noze. Ať už dopadne jakkoliv, patrně i jeho osud potvrdí známou pravdu, před níž však mnozí strkají hlavu do písku: o vybroušený­ch programech politika zaručeně není.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia