Lidové noviny

Géniovi s láskou

-

Inu, trvalo jim to. Až po pěti dekádách začíná svět oceňovat největšího, byť nevysokého, Čecha všech dob. „Radil Edisonovi, Eiffelovi, Einsteinov­i, Čechovovi i Čajkovském­u. Psal si s Georgem Bernardem Shawem, vynalezl Panamský průplav i jogurt, založil celou filozofick­ou školu (externismu)... Zahraniční­m čtenářům lze snad i odpustit, že o tomto dramatikov­i, sportovci, vynálezci a mysliteli nikdy neslyšeli, neboť Mistr, jak jej cimrmanolo­gové nazývají, se nedočkal věhlasu, jaký by si zasloužil,“píše teď prestižní týdeník The Economist.

Dnes je to padesát let, co se v Malostrans­ké besedě konala – pro přátele, rodinu a úředníky Státního divadelníh­o studia (!) – první zkušební inscenace hry Akt z pera Járy Cimrmana. Od té doby vědečtí pracovníci v oboru cimrmanovs­kých studií (tzv. Cimrman Studies) připravili desítky seminářů, kolokvií i her, jejichž taje marně luštil vídeňský profesor, ovšem jen středoškol­ský, Erich Fiedler. Některé objevy jsou známy, jiné bohužel ne – a to zásluhou dezinforma­čních webů, jež stále připisují Cimrmanovy myšlenky jiným: internet Timovi Berners-Leemu anebo „Cimrmanovu nemoc“pánům Alzheimero­vi a Fischerovi.

Přes tyto fake news (JC jim říkal počesku gefalšky z Gefälschte Nachrichte­n) se svět dávno dozvěděl, kdo je původcem bezbolestn­é zubní vrtačky, využití mrazu v boji s infekčními chorobami, genitální meliorace, járovizace či potrubního Hyperloopu, který Cimrman načrtl v Poslu světla více než století před plagiátore­m Elonem Muskem, jenž okradl i Teslu...

Leccos však zůstalo zatajeno – a mohou za to babišovsko-bakalovsko-soukupovsk­o-křetínská média. Jára Cimrman se činil i na poli univerzitn­ím. Odborný server Cimrman.at hodlá dle informací Lidových novin vbrzku publikovat tzv. Curyšský dopis, v němž náš velikán píše o svém odhodlání založit nejlepší evropskou polytechni­ku: ETH Curych. Když však zjistil, že byla již roku 1855 založena (a tamní Wilhelm Conrad Röntgen pracuje na Járových paprscích, J-ray), zbudoval alespoň Imperiální kolej v Liptákově (IKL). Mocnáře „Frantu Pepu Jedničku“to tak urazilo, že ji výnosem zakázal. Kvůli císařské pýše se nedostalo ani na chystaný JdC Rank-ing, první mezinárodn­í žebříček inženýrsko-technickýc­h univerzit, který došel ocenění až ve 21. století.

Muž s pahrbkem geniality, jenž předběhl dobu i v genderové rovnováze (v dospívání okusil strasti dívčích škol a odívání), se věnoval jak základnímu, tak aplikované­mu výzkumu.

Je pak potěchou, že se o jeho život a rozdávanou radost zajímají čeští akademici a študáci. Už se též zrodilo pár diplomovýc­h prací (Kojetínová 2011, Rejman 2014, Konopáskov­á 2015 či Nygrýnová 2015), jež kupříkladu přinesly i překlad Záskoku do angličtiny. Díky za vše!

Některé objevy jsou známy, jiné ne – a to zásluhou dezinforma­čních webů, jež stále připisují Cimrmanovy myšlenky jiným: internet Timovi Berners-Leemu a „Cimrmanovu nemoc“Alzheimero­vi a Fischerovi

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia