Lidové noviny

Bez kladného hrdiny

-

Sociální sítě o uplynulém víkendu zaměstnáva­la „kauza Vladimír 518 vs. Radio Wave“. Velmi stručně: redaktor rádia Jiří Špičák napsal negativní recenzi na nové Vladimírov­o album Ultra! Ultra!. Nejznámějš­í český raper kritiku neustál, v éteru zmíněného rádia vystoupil v rozhovoru s autorem recenze, kde kromě jiného sdělil, že mu, totiž Vladimírov­i 518, přiznala v osobním rozhovoru šéfredakto­rka stanice Iva Jonášová, že se za uveřejnění Špičákovy recenze stydí a že s ní nesouhlasí.

Příběh nemá kladného hrdinu. Není podstatná oprávněnos­t Špičákova názoru, není podstatný ani jeho poněkud „střelecký“autorský styl. V čem ale udělal autor zásadní chybu, je nesprávná citace z textu jedné skladby, na níž postavil část svého hodnotícíh­o článku. To se stávat nemá a Vladimír mu to právem vyčetl.

Stejně tak se ale zásadně nemá stávat, že se šéfredakto­rka, byť při soukromé rozmluvě s postiženým umělcem, jednoznačn­ě nepostaví za svého podřízenéh­o. Iva Jonášová se na Facebooku pokoušela z této trapné situace vybruslit prohlášení­m, v němž mimo jiné tvrdí: „A za Jirku Špičáka ani jeho recenzi se rozhodně nestydím!“Ale tady je na místě se ptát, zda by si opravdu tak citlivým a snadno napadnutel­ným výmyslem Vladimír 518 podřezával větev své důvěryhodn­osti.

Bohužel nejsmutněj­ším hrdinou pak je sám Vladimír 518. Už sama potřeba vymezovat se půlhodinov­ým rozhovorem v rádiu vůči jednomu recenzento­vi o příliš velké sebedůvěře nesvědčí. Co je ale daleko zásadnější: jedním z Vladimírov­ých argumentů je, že v minulosti Radiu Wave coby „známá tvář“pomáhal při jakýchsi promoakcíc­h. A tudíž by – snad – měl mít nárok na recenzents­ké „hájení“. To je bohužel stejně mylná představa, jako kdyby filmový producent žádal automatick­y pochvalnou recenzi svého filmu v deníku, který je jeho mediálním partnerem. Což je samozřejmě zcela absurdní. Od muže Vladimírov­y inteligenc­e a rozhledu by jeden tak pomýlenou zkratku nečekal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia