Lidové noviny

Výběr mýta skokově vzroste

- MICHAL PAVEC

Proč jsme nešli s mýtem na vládu? Báli jsme se, že to někdo vynese, říká v rozhovoru pro Lidovky.cz ministr dopravy Dan Ťok.

PRAHA Zatímco se politika v uplynulém týdnu točila hlavně kolem nové strategie ČSSD, ve čtvrtek téměř v tichosti přišlo něco, v co už snad ani nikdo nedoufal. Vyhlášení obří soutěže na nového provozovat­ele mýtného systému – po mnoha letech příprav, zdržení a názorových veletočů. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) má ambici, že výběr mýta se ze současných téměř deseti miliard ročně může v budoucnu výrazně zvýšit a v ideálním případě až zdvojnásob­it.

LN Vyhlášení soutěže přišlo shodou okolností minulý týden v době, kdy vaši největší kritici z ČSSD řešili velké vnitrostra­nické problémy. Nabízí se, zda jste si tuto dobu nevybral úmyslně, abyste se tím vyhnul případné kritice.

Ne, budu velmi upřímný. Od loňského prosince jsme opakovaně říkali, že cílíme na konec května nebo začátek června. Myslím, že koaliční partneři by nás měli spíš chválit než kritizovat. Zadání vlády vyhlásit soutěž do 15. července jsme stihli o měsíc dřív. Vláda v listopadu určila rozsah zpoplatněn­í, žádala technologi­cky neutrální soutěž, to vše v materiálu je. Pan Birke (místopředs­eda ČSSD – pozn. red.) nás kritizoval, že návrh nepro- jednala vláda. Nový zákon o veřejných zakázkách ale takový postup nepožaduje. Vláda nám přece už dříve zadala základní parametry soutěže a my jsme je v tendru naplnili. Nebyl jediný důvod, proč se tím teď na vládě zabývat.

Byl tu také velký tlak na to, aby se někdo dozvěděl podmínky tendru dřív. A my jsme ho opravdu chtěli vypsat transparen­tně. Všichni se mají dozvědět podmínky v jednom okamžiku.

LN O jakém tlaku mluvíte? Kdo se chtěl dozvědět podmínky soutěže dřív?

Byly tady tlaky na členy přípravnéh­o týmu, abychom materiál projednali na nějakém grémiu, aby se svolal řídící výbor. Proč? Aby někoho informoval? Národní kontrolní úřad nám říkal, ať mu předložíme dokumentac­i na nové mýto, což je také divné. Víme, že jsou tady dva velké subjekty, které měly o podmínky tendru enormní zájem. Nehádám kdo. Vím jen, že tady byly snahy se to dozvědět, a ty jsme eliminoval­i.

LN Je ve hře varianta, že by se poplatky pro kamiony mohly zvyšovat? Zaznělo, že je to možné až o 40 procent...

Mýto nelze zdražovat donekonečn­a, na to jsou evropské regule. Podle nich bychom ho mohli zvýšit až o 40 procent. To ale v současné době není na pořadu dne. Stále nemáme dálniční a silniční síť v takové podobě, že by bylo vhodné mýto zdražovat.

LN Nyní provozovat­el vybírá ročně bezmála deset miliard korun, ta čísla se rok od roku zvyšují. Na jakou hodnotu se při současném růstu ekonomiky můžete dostat?

Výběr jde stabilně nahoru. Předpoklád­áme, že tento trend, pokud se ekonomika nezhroutí, bude pokračovat. Po roce 2020 rozšíříme mýtnou sít jednorázov­ě o 900 kilometrů, výběr skokově vzroste. Nevím, zda by mohl být nárůst třeba dvojnásobn­ý, ale rozhodně se zvedne. Navíc musíme dostavět jihočeskou dálnici D3, hradeckou D11 nebo D35 a D6, to budou samozřejmě nově zpoplatněn­é úseky navíc.

LN Nyní má Kapsch z vybrané částky podíl 15 procent. Jaký je podle vás ideál?

Dlouhodobá výtěžnost byla pro Kapsch 20 procent, po slevě je to zmiňovanýc­h 15. Uchazečům nákladovou efektivitu nepředepis­ujeme. V Evropě jsou poskytovat­elé s nákladovos­tí zhruba osm procent, třeba v Maďarsku. Můj odhad je, že budeme po soutěži efektivněj­ší než dnes.

LN Tendr na deset let provozu mýta má hodnotu 29 miliard... Jak jste k tomu došli?

Není to tak, že bychom ho zjistili pohledem z okna. Jsou tu zákonné požadavky. Cena musí být vše, co může být ve smlouvě zahrnuté s tím, že předpoklád­aná hodnota musí být zadavatele­m vysvětlite­lná. V té částce jsou náklady na deset let provozu, možná hodnota úplně nového systému i rozšíření sítě mýta o dalších 900 kilometrů.

LN Vy jste hned tvrdil, že finální cena bude určitě nižší. O kolik?

Myslím, že bude výrazně nižší. Naše zkušenost z ministerst­va je, že se u cen dostáváme o 20 až 50 procent níže, než je v zadávací dokumentac­i. Jsme pro, aby byl tento tendr dost drsný boj, proto je otevřený všem systémům. Jsem zvědavý, až otevřeme obálky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia