Lidové noviny

Donald Trump s obchodní válkou otálet nebude

- LUBOR LACINA TOMÁŠ PROUZA

jich hospodářsk­á politika měla soustředit.

Je škoda plýtvat energií na ochranu oborů s nízkou přidanou hodnotou jen kvůli získání volebních hlasů. Ale jak vidíme i v Evropě, politika je v těchto oblastech oproti čistému ekonomické­mu myšlení velmi nelogická až iracionáln­í.

think tank Mendelovo evropské centrum

Tomáš Prouza: Je to jen otázka času

si Donald Trump myslí, že nebude Kongresem odvolán pro nezpůsobil­ost, a pokud chce bojovat o druhé prezidents­ké období, nic jiného než vyhlášení obchodní války mu nezbývá.

Stejnou motivaci ostatně měl u snahy vycouvat z klimatické dohody – zachránit pracovní místa „modrých límečků“v uhelných dolech, hutích a podobných provozech, které nemají v čisté a na kvalitu životního prostředí zaměřené zemi moc místa. Navíc preference domácího zboží byla základem Trumpovy volební kampaně, takže nemůže připustit, aby jeho voličská základna přicházela o práci „jen“kvůli tomu, že vytěžit suroviny nebo vyrobit jednoduché výrobky umí jinde levněji a efektivněj­i.

A jelikož vzhledem k životní úrovni budou v těchto základních průmyslový­ch odvětvích Američané vždy dražší, je jedinou šancí na jejich ochranu umělé zdražení konkurence pomocí cel. Otázkou proto není, jestli Trump vyhlásí obchodní válku, ale kdy a komu všemu to udělá. ekonom a bývalý státní tajemník

pro evropské záležitost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia