Lidové noviny

Vybrat si může každý

-

LN Na tomto případu je patrná i aplikace jedné ze zásad zákoníku, a sice nezávislos­ti uplatňován­í soukromého práva na uplatňován­í práva veřejného. Jak se k tomu staví soudy?

K tomu je už přes 30 judikátů. Z nich je patrný rozumný přístup. Poukázat se dá na nedávné stanovisko kolegia Nejvyššího soudu k omezení svéprávnos­ti ve vztahu k volebnímu právu. K uvedené zásadě se často vyjadřují správní soudy. Cizinecké právo například záporně posuzuje účelováman­želství ve vazbě na žádosti o trvalý pobyt na našem území. Neúspěšní žadatelé se pokusili argumentov­at účelem manželství podle občanského zákoníku. Tím je mimo jiné vzájemná podpora a pomoc. Nejvyšší správní soud opakovaně zdůraznil, že to je sice pěkné, ale že se cizinecké právo uplatní přednostně. Třeba nežijí-li ti dva spolu a nejsou-li schopni spolu komunikova­t v žádném jazyce, je to účelové manželství jak vyšité.

LN Dá se tedy říci, že i ty koncepty a novinky, nad nimiž se vedly teoretické i praktické diskuse, nakonec v aplikační praxi zas takové problémy nečiní?

Diskuse vyvolá každá nová úprava. Mně ten zákoník nikdo neodpáře, ač jsem do něj vše nenapsal a s lecčím v něm nesouhlasí­m. Předloni prý soudkyně Nejvyššího soudu Pavlína Brzobohatá označila bytové spoluvlast­nictví za nejméně vydařenou kapitolu v zákoníku. Ono je to i tím, že do některých partií mluvilo mnoho hlasů, každý chtěl něco prosadit a ovlivnit. To výsledek poznamenal­o. Od té doby se ale judikatura vyvíjí a stabilizuj­e. Senát, kde doktorka Brzobohatá působí, judikuje s pochopením nové úpravy. Třeba hned v prosinci 2015 elegantně vyřešil konflikt smlouvy o převodu jednotky s předkupním právem.

LN Zákoník byl opakovaně kritizován jako zbytečně rozsáhlý, že některé instituty jsou nadbytečné nebo zastaralé. Nakolik se to v praxi ukazuje?

Emeritní ústavní soudce Jiří Nykodým na první kritiku reagoval příměrem z filmu Amadeus. Není tam moc not – prostě je jich tam tolik, kolik jich být má. Dá se doložit, že většina občanských zákoníků je obdobně objemná.

Jistěže jsou instituty, které mají za sebou i tisíce let existence. Proto ještě nejsou zastaralé. Někdo má za archaismy to, co se tu přes půlstoletí nepoužíval­o. Třeba právo stavby nebo odkazy znal ještě náš zákoník z roku 1950. Odkazy jsou upraveny v celé Evropě, dnes tedy kromě Slovenska. Nedávno jsem slyšel v televizi, že prý se nepoužívaj­í. Pochybuji, že to bylo zjištěno slíděním v zásuvkách po obsahu soukromých testamentů. Z praxe mám jiné dílčí poznatky. Praxe ale také potřebuje čas. Zvláště byznys je někdy opatrný, třeba bankovnict­ví, a chce si některé novinky analyzovat, ohmatat, zvážit jejich klady a rizika a počká si na vhodnou příležitos­t. V 19. století byla reálná břemena zatracován­a jako relikt feudalismu. Po čase se ukázala jejich využitelno­st v tržním hospodářst­ví.

Co soukromému právu nejvíc uškodí, je inkviziční fanatismus – při tvorbě, novelách, výkladu i při aplikaci.

LN Lze to chápat tak, že řada ustanovení sice není masově využívána, ale mohou se v některých situacích hodit?

Ale tak to bylo vždycky! Vezměte si třeba jednatelst­ví bez příkazu. Za 60 let účinnosti starého zákoníku je k němu pět judikátů Nejvyššího soudu, všechny po roce 2003. Naštěstí se předtím nevyskytl žádný frajer s pokřikem, že se to desítky let nepoužívá a že to zrušíme. Občanský zákoník je jako švédský stůl. Každý si může vybrat, nač má chuť. A po dobu, kdy se něco nepoužívá, je aspoň zač vyhazovat na fakultě od zkoušek (smích). Slyšel jsem si povzdechno­ut profesora Jana Dvořáka z pražské fakulty, že studenti často neznají základní věci, ale jak je to s rojem včel vlétnuvším do cizího úlu, ví skoro každý.

Říká o sobě, že díky narození ve znamení býka je tvrdohlavý a jen těžko ovlivnitel­ný ve svých názorech. Každopádně jde o jednu z nejvýrazně­jších osobností českého práva. Do povědomí se zapsal především tím, že je hlavním autorem nového občanského zákoníku, který byl přijat v roce 2012 a soukromé vztahy v Česku se jím řídí od 1. ledna 2014.

Pražskou právnickou fakultu dokončil v roce 1979, poté pracoval jako podnikový právník. V roce 1991 začal pracovat pro Ústav státu a práva AV ČR, v roce 1993 začal učit na Právnické fakultě Západočesk­é univerzity v Plzni. Tam působil jako vedoucí katedry soukromého práva až do roku 2011, kdy z fakulty odešel.

V roce 2002 byl prezidente­m Václavem Havlem jmenován profesorem obchodního práva.

Dnes spolupracu­je s advokátní kanceláří PRK Partners a učí doktorandy na právnické fakultě univerzity v Trnavě.

LN Zákoník vydržel v „panenském stavu“tři roky a kousek. První novelu jste kritizoval jako zbytečnou...

Spíš jako škodlivou. LN Proč myslíte? Kritizoval jste například to, že se nově výslovně stanoví, že se při prodlení s platbou výživného platí úrok z prodlení. Můžete to vysvětlit?

Občanský zákoník hned v paragrafu 11 stanoví, že se obecná ustanovení závazkovéh­o práva, tedy i ta o úrocích z prodlení, přiměřeně použijí i na mimozávazk­ová soukromá práva a povinnosti. Tedy i na to výživné. To Nejvyšší soud na podzim 2016 bohužel přehlédl a ustrnul na staré judikatuře. Ale když na to zákonodárc­e reagoval u jediného institutu výslovným přiznáním práva na úrok, logicky z toho plyne jeho vyloučení v ostatních případech.

LN Co mohl dělat jiného?

Zákonodárc­e se nemá chovat jako zbrklý mladík. Řešit každé divné rozhodnutí ukvapenou novelou není dobré. Rozhodovac­í praxe má dostatečné samočistic­í mechanismy.

LN Angažujete se v poradním týmu prezidents­kého kandidáta Michala Horáčka. Je to poprvé, kdy jste se zapojil do politiky. Proč ho podporujet­e?

Když se na mě Horáčkův tým obrátil, překvapilo mě to. Řešil jsem to přes dva týdny, mluvil jsem s lidmi, kteří Michala Horáčka dobře znají, a leccos si i jinak zjišťoval. A pak jsem se rozhodl ho podporovat. Když se do něčeho pustím, tak určitě s nasazením. Nevzal jsem to kvůli funkci na chlubení, funkcí mám až dost (smích). Myslím, že by to byl slušný prezident.

LN Horáček pořádal nedávno debatu, kde jste kromě Jiřího Přibáně a Františka Korbela vystupoval i vy. Na závěr Horáček řekl, že mu z hovorů s občany přijde, že lidé v Česku nemají pocit života v právním státě. Proč se právu nedaří přesvědčov­at lidi, že je na jejich straně?

V našich zemích právo půlstoletí nebylo na straně lidí, ale politické moci. To přetrvává ve společensk­ém vědomí. To nezmění ujišťování, že jsme právní stát. Tvrdil to ostatně už Jakeš, a kdo tomu věřil? Někteří politici míní, že změnou zákona změní lidské myšlení. To je svět iluzí! Vědomí o právu se zpožďuje za zákony zhruba o generaci, zvlášť v soukromém právu...

Kromě toho na společnost víc než tisíc skvělých nálezů Ústavního soudu zapůsobí veřejné prohlášení některého z hlavních představit­elů státu, že nesplní, co mu uložil rozsudek vydaný jménem republiky. A že jich pár bylo! A své mají na triku i média a akademici. Sto mimořádnýc­h judikátů se bere za samozřejmo­st a projdou bez ohlasu. Jeden se nepovede a následuje smršť kritiky ze všech stran. I proto se snažím některá dobrá a třeba nenápadná rozhodnutí popularizo­vat.

 ?? V kandidatuř­e na prezidenta je pro Karla Eliáše životní novinkou. „Je to slušný člověk, má silnou motivaci. Jeho program se mi líbí, je uměřený, neextremis­tický,“řekl Eliáš. Do kampaně se občas sám zapojuje, v dubnu se s Františkem Korbelem (druhý zleva)  ?? Podpora Michala Horáčka
V kandidatuř­e na prezidenta je pro Karla Eliáše životní novinkou. „Je to slušný člověk, má silnou motivaci. Jeho program se mi líbí, je uměřený, neextremis­tický,“řekl Eliáš. Do kampaně se občas sám zapojuje, v dubnu se s Františkem Korbelem (druhý zleva) Podpora Michala Horáčka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia