Lidové noviny

Umějí právníci počítat?

-

Soudy u nás sahají příliš často k trestům vězení tam, kde by mohly místo toho dávat sankce finanční. A to přesto, že s nimi náš zánovní trestní zákoník přímo počítá. Jedním z hlavních kritiků takového postupu je vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která se do kolegů v talárech, ale i do těch vlastních v červených pustila na letošních Karlovarsk­ých právnickýc­h dnech. Jako hlavní důvod vidí setrvačnos­t svého stavu, kdy se mladí nově učí od starších a přebírají jejich letité zvyky navrhovat tresty takříkajíc natvrdo.

Jen s mírnou nadsázkou se ale dá nabídnout i ještě o něco pragmatičt­ější vysvětlení. Vyčíslit finanční tresty totiž není tak úplně snadné, a navíc je třeba zvolenou sazbu odůvodnit. Mnozí právníci přitom v prvním ročníku na hodinách ekonomie slyšeli ujištění, že se nemusí bát, že je žádné počítání nečeká až do páťáku a finančního práva. Kde jim navíc povolí kalkulačky. Ještě mnohem víc adeptů právnickéh­o povolání pak běžně přiznávalo a přiznává, že za volbou fakulty stálo do velké míry i to, že se na ní neučí a nezkouší matematika.

Nikdo samozřejmě ani v nejmenším nenaznačuj­e, že by vysoce vzdělaní a kvalifikov­aní lidé, jakými státní zástupci a soudci jsou, měli problém s počty. Na druhou stranu je naprosto přirozené, že pokud je pro vás něco cizí a složité, podvědomě se tomu bráníte. K důvodu zmíněnému Lenkou Bradáčovou se tak prostě může přidávat vrozená lidská iracionali­ta, která není cizí nikomu z nás.

Někdo může namítnout, že už dnes se – především v civilním – řízení vyskytuje řada různých výpočtů, například úroků. Jenže k dispozici je i řada kalkulaček, často zabudovaný­ch v různých právnickýc­h informační­ch systémech. Stačí zadat základní údaje, a výpočet je na světě. S finančními tresty a jejich odůvodnění­m to samozřejmě nebude tak snadné, nicméně si lze snadno představit celou plejádu funkcí, s nimiž to prostě státním zástupcům i soudcům půjde snáz.

Špičky naší justice aministers­tvo spravedlno­sti by mohly zkrátka zainvestov­at nevelké peníze do programáto­rů. Pak nám to všem žalobci a soudci opravdu lépe spočítají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia