Lidové noviny

Zmar. Češky nezvládly skupinu

- RADOMÍR MACHEK HRADEC KRÁLOVÉ

Třetí zápas je sice čeká až dnes, ale už po těch dvou české basketbali­stky vědí, že jejich cesta na evropském šampionátu rychle skončí. Bez úspěchu, na který byly natěšené i proto, že se mohly předvést českým fanouškům.

Do mixzóny k rozhovorům s novináři dorazila basketbali­stka Tereza Vyoralová se sklíčeným výrazem ve tváři. Jakmile pak dostala první otázku, místo odpovědi se rozplakala a na chvíli odešla stranou. Teprve pak byla schopna odpovídat na to, co se v sobotním utkání s Maďarskem (70:74) vlastně stalo.

„Daly jsme do něj všechno, bohužel to nevyšlo, i když na konci jsme dřely, jak jsme mohly,“vysvětlova­la poté své zklamání z brzkého vyřazení z domácího mistrovstv­í Evropy autorka devíti českých bodů .

„Těžko se hledají slova,“doplnila svou kolegyni kapitánka týmu Kateřina Elhotová. Dnes v 18.00 půjde jen o čest. České basketbali­stky na svém vyřazení už proti Španělkám nic nezmění. Dvakrát prohrály, a to je příliš...

Reprezenta­ntky nezvládly základní skupinu mistrovstv­í Evropy poprvé v historii. „Určitě jsme odehrály lepší zápas než proti Ukrajině (47:59), ale nepovedlo se to,“vypravoval­a Vyoralová. „Ve třetí čtvrtině jsme vedly, ale místo toho, abychom je dokleply, tak nám to nevyšlo a ony to otočily.“

Slzy nezkrotila ani Kia Vaughnová, která tým posílila na začátku tohoto roku, kdy přijala české občanství. „Brečet jsem ji nikdy neviděla,“komentoval­a Kateřina Elhotová. „Dala do toho moc, emoce i basketbalo­vý um, bere to tak vážně, jak to jen jde, proč by jinak chtěla být Češkou.“

Svěřenkyně trenéra Ivana Beneše sice předváděly výrazně lepší výkon v útoku než při své premiéře, ale nedařila se jim obrana, což 21 body trestala Nora Nagyová-Bujdósová. Celou poslední čtvrtinu tak Češky dotahovaly. „Z výkonu dnes nejsem zklamaný, ale o to více z výsledku. Protože nám zavřel cestu dál. Bojovali jsme, byli jsme Maďarkám vyrovnaným soupeřem. Škoda. Chtěli jsme hrát dál hlavně kvůli divákům. Nejvíce nás mrzí, že nás neuvidí a nebudou mít komu fandit,“litoval trenér Beneš.

Mrzet ho může i dramatická koncovka střetnutí. Po trojce Aleny Hanušové, nejprodukt­ivnější české hráčky, byl 20 vteřin před závěrečnou sirénou rozdíl jediného koše, ale Maďarky si výhru pohlídaly.

Češky tak mají jistotu, že skončí nejlépe třinácté. Dosavadním minimem bylo předloňské jedenácté místo. „Tehdy byla podobná situace. Se zkušenější­m mužstvem jsme dopadli obdobně. Také to bolelo, ale teď to bolí dvojnásob, protože je to doma,“dodal kouč.

s přispěním čtk

 ?? Basketbali­stka Tereza Vyoralová (uprostřed) nastřílela Maďarkám devět bodů, k udržení postupové naděje to ale nestačilo. FOTO ČTK ?? Marný boj.
Basketbali­stka Tereza Vyoralová (uprostřed) nastřílela Maďarkám devět bodů, k udržení postupové naděje to ale nestačilo. FOTO ČTK Marný boj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia