Lidové noviny

Lvíčata se proti Němcům trápila

- TYCHY DAVID ČERMÁK

(od našeho zpravodaje) Jedno klopýtnutí na úvod proti nejtěžšímu soupeři a už bliká varovná kontrolka.

Těžko najdete turnaj, který by se rozjížděl tak zostra jako fotbalové mistrovstv­í Evropy do 21 let. Když první utkání nevyjde, hned strkáte hlavu pod gilotinu. A možností, jak se ještě z kritické situace vymotat, moc nezbývá.

Čeští mladíci musejí tuhle lapálii řešit od včerejšího večera. S Německem, favoritem na zlato, v Tychách na úvod prohráli 0:2.

Co teď? Ze čtyřčlenné skupiny postupuje jen vítěz, pak už na postup do semifinále může myslet jen nejlepší z týmů na druhých místech. Takže s tím, že ze skupiny projdete se čtyřmi body, se moc kalkulovat nedá.

Stručně: Česko potřebuje už jen vyhrávat. A zápas s Německem ukázal, že to bude pořádná fuška, pokud ne přímo nesplnitel­ný úkol.

Naději sebraly dvě osudové chyby z konce první půle a začátku druhé: brankáři Zimovi prošla pod rukama skákavá střela Meyera, pak Sáček nešťastně namazal do tutovky Gnabrymu – ukázkový kiks. Nic už nezachráni­la ani penalta, kterou Zima bravurně chytil.

Přitom začátek vypadal slibně. Záložník Jankto před výkopem na chvíli skryl obličej do dresu, pak zvedl ukazováčky k nebi a hned sprintoval před bránu. Uteklo jen deset vteřin a už střílel.

Jenže to byl spíš jen záblesk, nebezpečně­jší byli Němci. A divíte se?

Střelec Meyermá přes 120 startů v bundeslize, to samé kapitán Arnold, za Gnabryho Bayern nedávno Brémám zaplatil přes 200 milionů korun. A třeba další záložník, Weiser, už ve třiadvacet­i třikrát vyhrál bundesligu, k tomu má ve sbírce superpohár UEFA nebo trofej z mistrovstv­í světa klubů.

A to ještě jednadvací­tku pěkně vybrakoval trenér dospělé reprezenta­ce Löw: vzal si na Konfederač­ní pohár osm hráčů, kteří by věkově spadali do kádru pro malé Euro. Navíc chybí i Sané z Manchester­u City, který radši využil léto k tomu, aby se zotavil po operaci nosu.

Jenže Němci mají kde brát a rozdíl se projevil i bez několika opor.

Aby Češi mohli uspět, muselo by se sejít hodně příznivých okolností. Především by museli podat výkon za hranou svých možností, což se nestalo. Branku poprvé trefili až po hodině hry, jinak se do náznaků šancí dostávali hlavně po chybách nejistého brankáře Pollersbec­ka. V závěru ho nepřekonal ani Schick, v jasné příležitos­ti minul.

Jinak se jen potvrdilo, jak obrovskou sílu Němci mají. Možná, že je po sobotní pětigólové kanonádě proti nebohým Makedoncům v roli favorita turnaje vystřídali Španělé, ale pořád patří minimálně k hlavním adeptům na medaili.

Co proti nim mohlo Čechům pomoct? Snad fanoušci, kterých dorazilo hlavně z Ostravy tolik, že Němce, pokud vůbec kromě hráčů na stadionu nějací byli, absolutně přehlušili. Ale hlavně ve druhém poločase museli sledovat německou jízdu plnou střel i šancí.

Ve středu proti Itálii se musejí vytáhnout i Češi – jinak naděje vyhasne.

 ?? S Německem už Češi musejí pro postup zvítězit FOTO ČTK ?? Po porážce 0:2
S Německem už Češi musejí pro postup zvítězit FOTO ČTK Po porážce 0:2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia