Lidové noviny

Triumf z předposled­ního místa. Porsche má hattrick

- LE MANS LUDĚK VOKÁČ

(od našeho zpravodaje) Automobilk­a Porsche potřetí v řadě zvítězila ve slavném závodě 24 hodin Le Mans. Cesta k triumfu byla ale velmi dramatická. Vzhledem k absenci Audi, které účast zrušilo kvůli kauze Dieselgate, měly o vítězství bojovat jen vozy Toyota a Porsche. Ani jeden z favoritů se však nevyhnul velkým potížím.

Na slavné trati La Sarthe projel vítězně cílem Timo Bernhard s vozem Porsche 919 Hybrid se startovním číslem dvě. K triumfu se vůz probojoval z předposled­ní pozice, když relativně krátce po začátku závodu strávil v boxech zhruba hodinu výměnou hybridního elektromot­oru na přední nápravě. Žádný z pěti favoritů na vítězství (dvě porsche a tři toyoty) se ovšem nedokázal vyhnout potížím.

Doslova hororovou noc zažila stáj Toyota, která měla ještě krátce před jedenáctou hodinou dva vozy ve vedení. Jenže zanedlouho vůz číslo osm zastavil z druhého místa v boxech a objevil se kouř od předního elektromot­oru. Opravou ztratila Toyota hodně času a mezi tím se problémy stupňovaly. Po jedné z fází safety caru se do závodního tempa nedovedl vrátit Kamui Kobayashi s vedoucím vozem číslo sedm – autu selhala spojka. Smůlou bylo, že se tak stalo v podstatě při nájezdu na cílovou rovinku a na elektrický pohon více než 13 kilometrů dlouhou trať už japonský pilot obkroužit nedovedl. Po srážce pak nedojel ani vůz Nicolase Lapierra.

Dlouho to vypadalo na dvojnásobn­é vítězství Porsche, jelikož vedl první vůz kolem Neela Janiho a druhé auto Tima Bernharda se probojováv­alo kupředu. Jenže asi 3,5 hodiny před koncem závodu přišla pohroma i pro první monopost. S poruchou hydrauliky musel zůstat v garáži. Do dočasného vedení se dostal prototyp nižší kategorie LMP2 týmu Jackie Chan DC Racing pilotovaný trojicí vedenou Ho-Pin Tungem, který byl však více než hodinu před koncem překonán vítězným porsche. Třetí místo v absolutním pořadí si vyjel Nelson Piquet jr. a spol., rovněž s vozem kategorie LMP2, tentokrát z týmu Vaillante Rebellion.

Do posledních chvil zuřila bitva o vítězství v kategorii cestovních vozů GTE Pro. Až v nájezdu do posledního kola ho vybojoval aston martin Darrena Turnera. Druhý skončil vůz Ford pilota Andyho Priaulxe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia