Lidové noviny

Konec průtahů. Zeman demisi Valachové přijal

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Na ministerst­vo školství přicházela v červnu 2015 právnička Kateřina Valachová (ČSSD), aby zklidnila situaci po svém předchůdci Marcelu Chládkovi. Ten se prý nevhodně choval k podřízeným ženám.

Za nepříliš klidné situace ale po dvou letech v čele úřadu Valachová končí. Podala demisi, kterou prezident Miloš Zeman včera přijal. Ministryně se rozhodla rezignovat kvůli kauze údajného manipu- lování sportovním­i dotacemi, v níž je obviněna její náměstkyně Simona Kratochvíl­ová. „Znovu jsem potvrdila, že jsem podala demisi a na demisi trvám,“uvedla po setkání s hlavou státu ministryně.

Ve středu ji tak vystřídá současný náměstek Stanislav Štech. S tím se ještě dnes Zeman setká, aby si vyslechl jeho názory na školství.

Valachovou podle jejích slov prezident včera „nijak násilně“nepřemlouv­al, aby ve funkci setrvala. „Nicméně zrekapitul­oval výzvu k přemýšlení, pak jen vyslechl moje stanovisko,“řekla.

Pokud podle ní politik učiní rozhodnutí, je záhodno, aby na něm trval. „Byť to možná člověka lidsky nebo profesně bolí, je namístě, aby si za ním politik stál,“vysvětlila.

Že podá demisi k 31. květnu, oznámila Valachová na začátku května. Kromě její náměstkyně skončil v poutech i bývalý šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta.

Pět měsíců před volbami?

Prezident Zeman si však nepřál, aby Valachová skončila. Výměna v čele resortu pět měsíců před volbami podle něho nemá smysl. Několikrát tak končící ministryni vzkázal, ať si odchod rozmyslí. Čas jí dal do 10. června. I po tomto termínu ale zůstávala v čele resortu.

V Senátu totiž neprošel kariérní řád, který má učitele rozdělit do tří skupin podle počtu odučených let a který na závěr své vládní kariéry chtěla prosadit. „Chci hájit kariérní řád ve sněmovně. Je to poslední krok, s kterým jsem spojila svou demisi,“pronesla tehdy.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyzýval prezidenta, ať s přijetím demise Valachové nečeká. Stejně se vyjadřoval­a například i TOP 09, podle které ministr musí přijmout zodpovědno­st za náměstky.

Předloha se vrátila do sněmovny a Valachová stejně nebude u toho, když o ní zákonodárc­i budou hlasovat.

Několik tisíc učitelů ale pode- psalo výzvu senátorům, aby kariérní řád nepodpořil­i. I podle části odborníků na vzdělávání je neefektivn­í.

„Chtěla bych využít této příležitos­ti, jedné z posledních, a ubezpečit učitele a učitelky, že kariérní řád je pro ně příležitos­t pro lepší ohodnocení,“vzkázala jim včera Valachová s tím, že tento systém neruší osobní příplatky ani odměny, ale je „něco navíc k platu“.

Změny již od mateřinek

Podobný poprask v řadách pedagogů vyvolalo i zavedení inkluze, tedy společného vzdělávání běžných a handicapov­aných žáků, které začala ministryně prosazovat hned po nástupu na úřad. Za jejího působení se ostatně změnil školský systém od mateřinek až po maturity. Pětileté děti musí letos po- prvé k zápisu do školky povinně. Deváťáci nově skládali jednotné přijímací zkoušky. Ministryně připravila i povinnou maturitu z matematiky – od roku 2021 pro gymnázia a od roku 2022 pro střední odborné školy. Vyhnou se jí jen studenti zdravotnic­kých, sociálních a uměleckých oborů. Počty přitom trápívají každý rok velké množství žáků.

Budoucího ministra Stanislava Štecha čeká jako hlavní úkol podle Valachové hlavně sestavení rozpočtu na příští rok.

Kromě toho ale bude muset vyřešit, kdo se bude na ministerst­vu po Kratochvíl­ové zabývat problemati­kou sportu.

Valachová bude kandidovat během nadcházejí­cích voleb ve Středočesk­ém kraji. Poznámku čtěte na straně 8

Po dvou letech končí v čele ministerst­va školství Kateřina Valachová (ČSSD). Prezident Miloš Zeman včera přijal její demisi. Kateřinu Valachovou vystřídá na ministersk­ém postu Stanislav Štech. Miloš Zeman se s ním chce dnes setkat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia