Lidové noviny

Zemřel Matějů, vlivný sociolog

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Specialist­a na vzdělávací a vědní politiku, citovaný sociolog, bývalý poslanec Unie svobody, děkan a také dlouholetý předseda Grantové agentury ČR. Tím vším byl profesor

(66), jenž zemřel v pátek 16. června po dlouhé nemoci. Serveru Lidovky.cz to sdělila spřízněná Simona Weidnerová z Institutu pro sociální a ekonomické analýzy (ISEA), který Matějů zakládal a ve kterém rovněž působil.

„Petr Matějů byl energií sršícím, výjimečně pracovitým a nápaditým badatelem. Nechyběl mu věčný humor, sarkasmus a schopnost dívat se skepticky i na vlastní práci... Odešel předčasně. Studenti, spolupraco­vníci i jeho rozsáhlé dílo zde však zůstávají a jsou zárukou dalšího kritického vývoje nejen sociologie, ale mnoha dalších společensk­ovědních oborů v této zemi,“uvedla Weidnerová.

tějů Petr Ma- Rozhodně nešel s proudem

Matějů byl činorodou, byť kontroverz­ní osobností. Vystudoval na Univerzitě Karlově teorii kultury a sociologii, pak v letech 1972 až 1987 pracoval v Českoslove­nské akademii věd. Poté absolvoval studijní pobyt na univerzitě Wisconsin-Madison v USA u Roberta M. Hausera, což jej ovlivnilo. Zabýval se sociální stratifika­cí, mobilitou a všímal si vzdělání jako významného „sociálního kapitálu“a zásadní investice jednotlivc­ů.

Byl jedním z nemnoha českých sociologů, kteří publikoval­i v zahraničí – jeden z jeho posledních článků o genderové nerovnosti (ovšem ve vztahu k chlapcům na základních školách) vyšel předloni v British Journal of Sociology of Education. Napsal řadu knih.

Odborný zájem o sociologii a vzdělávání jej přivedl až k politice. V letech 1998 až 2002 byl poslancem Unie svobody, později byl náměstkem ministryně školství Miroslavy Kopicové (2006 až 2007) i členem vládní vědecké rady. Pracoval na reformách a Bílé knize terciárníh­o vzdělávání.

„Byl to bezesporu chytrý a pracovitý chlap, s renomé v cizině,“říká jeho bývalý spolupraco­vník Aleš Vlk z odborného serveru Vědavýzkum.cz, byť nezastírá, že debaty s Matějů byly dost emotivní.

A mocným šéfem GAČR

Spoustu nepřátel si profesor Matějů nadělal v letech 2008 až 2014 jako předseda Grantové agentury ČR, která miliardami podporuje základní výzkum. Ač internacio­nalizoval hodnotící panely, za což jej chválila v interview LN i dnešní předsedkyn­ě Alice Valkárová, vědecká komunita jej vinila z pádu IT systémů či arogance.

„Byl to angažovaný intelektuá­l, který se nebál jít proti proudu. Bylo možné a někdy nutné s ním nesouhlasi­t, ale nešlo jej ignorovat,“napsal Jiří Nantl (ODS), expert na vysoké školství a výzkum.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia