Lidové noviny

Estonci schválili Uberzákon

-

země na severu Evropy je opět o krok napřed. Estonský parlament přijal

zákon regulující alternativ­ní taxislužby v čele s Uberem.

Tím legalizova­l osobní dopravu prostředni­ctvím mobilních aplikací neboli takzvaných online platforem. A co víc, značně uvolnil regulaci a otevřel trh tím, že řidiči takových služeb nepotřebuj­í taxikářsko­u licenci, a pokud se před jízdou ukáže na mobilu cena, není třeba ani taxametr. Stejně tak se neuplatní ani cenové limity stanovené městy, pro běžná taxi však pravidla platí dál. V listopadu se tak uvolní pravidla nejen pro miliardové americké korporace, ale i pro místní konkurenty fungující na podobném principu, třeba estonské Taxify.

Právě to se nedávno v Česku dočkalo naopak zákazu a v naší Poslanecké sněmovně leží návrh, který má stanovit pro podobné služby stejná pravidla, jako mají tradiční taxislužby. Hodí se dodat, že se Uber s estonskými úřady už dříve dohodl na řešení klíčového problému daní. Nicméně důvod, proč je E-stonsko digitální tygr Evropy a my ne, je asi každému jasný.

Siemens investuje v nadcházejí­cích sedmi letech více než sedm miliard korun

do rozšíření amoderniza­ce všech závodů v Česku a do nového centra vývoje elektromot­orů v Ostravě. Společnost vytvoří přes 1800 nových pracovních míst, zhruba ve třetině případů půjde o výzkumně-vývojové, manažerské a souvisejíc­í administra­tivní pozice. Uvedla to agentura CzechInves­t. Největší část investic půjde do rozšíření a modernizac­e výroby elektromot­orů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia