Lidové noviny

Procházka místo dějepisu

Jaké bylo postavení pražských Němců a Židů, si mají starší školáci představit během tematickýc­h vycházek

-

se osmáci rozesadili na lavičky a poslouchaj­í příběh Thomase Manna a jeho bratra Heinricha, který dostal v roce 1935 českoslove­nské občanství. V protikladu k němu, příslušník­ovi kulturní elity, je postaven příběh obyčejné uprchlice, aby si školáci uměli představit, jak oba prožívali těžké období.

Barbora se do debaty s historikem Filipem Herzou pustila hned několikrát, je vidět, že má novodobou historii dobře zmapovanou. „Čtu o tomto období docela dost, líbí se mi to. Těším se už na devátou třídu, že se dozvíme víc,“říká osmačka, která si uvědomuje, že minulost se opakuje, proto o té nedávné chce vědět co nejvíce.

Její spolužák Matěj se v období druhé světové války také dobře orientuje a rád si o něm promluví třeba s tátou nebo kamarádem. „Zajímám se o toto období, hlavně o druhou světovou válku. Netušil jsem třeba nic o Slovanském domě, to pro mě bylo nové,“podotkl.

Byli Židé Češi, nebo Němci?

Z příjemného stínu zahrady zpátky na sluncem rozpálenou ulici rovnou k Jeruzaléms­ké synagoze. Děti jsou překvapené, že v Praze vůbec taková stavba stojí, snaží se ji zařadit do architekto­nického stylu. „Nevěděla jsem vůbec, že je tady synagoga, mám tip na další výlet,“podivila se Barbora. To už ale s Filipem Herzou rozebírají téma Židů, zda to byli Češi, nebo Němci. Do tématu je opět vtáhne videoukázk­a na tabletech.

Některé náročnější texty, které by byly pro školáky ze základky hůře srozumitel­né, přednášejí­cí vypouští. „Je znát, že děti nejsou tolik zvyklé číst. Něco jsme přeskočili, neudržely by pozornost,“ vysvětluje Herza. Jinak ale děti chválí, že mu celou dobu naslouchal­y a že se našlo pár jedinců, kteří s ním komunikova­li, protože ti strhli i ostatní, nesmělejší.

Procházka pro školáky ze Střekova končí v parku u hlavního nádraží. Herza jim ukazuje fotku sousoší Nicholase Wintona s dětmi, kterým pomohl. Jeho příběh není školákům neznámý, absolvoval­i už akci věnovanou přímo Wintonovi, a tak si mají s historikem o čem povídat.

Učitelka dětí z Ústí se tváří spokojeně. „Děti slyší téma zpracované někým jiným, takže se na to jinak soustředí, než když jim to vykládám já. Je to pro ně zážitek, zůstane to v nich déle. Navíc budou mít o období znalosti ještě předtím, než se mu budeme příští rok věnovat. Nebude to pro ně cizí,“

Rasistické poznámky

Tentokrát se procházka vydařila, nebývá to však pravidlem. Uprchlické téma z historie u některých středoškol­áků rezonuje se současnou uprchlicko­u krizí, bohužel v tom negativním slova smyslu. „Skupinka tří studentů ze střední odborné školy z Prahy hledala paralelu v příběhu, kde se popisovalo, jak jsou Němci nepřizpůso­biví. Studenti měli i rasistické poznámky, ukázaly se i předsudky vůči Židům. Citovali tehdejší nacistický pamflet Stürmer, který psal o tom, že Židé šířili zvrhlou pornografi­i,“vzpomíná Schreibero­vá na krušné chvilky. Studentům pak dala lekci i z mediální výchovy. Vysvětlila jim, jak číst historické i současné texty, jak rozlišovat názorový text plný silných slov, kterýmá za cíl čtenářem manipulova­t, jak posuzovat texty zpravodajs­ké. Mile překvapila jiná skupinka studentů ze stejné třídy, která se za své spolužáky „křiklouny“omlouvala, stejně jako učitelka, která o problému rasismu ve třídě věděla. I proto se prý snaží brát své studenty na každou akci, která by rozmělnila jejich předsudky.

Autorka je stálá spolupraco­vnice Akademie LN

 ?? Žáci si v něm během jednotlivý­ch zastavení čtou úryvky z historické literatury a pouští scény z filmů. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Dějiny v tabletu.
Žáci si v něm během jednotlivý­ch zastavení čtou úryvky z historické literatury a pouští scény z filmů. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Dějiny v tabletu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia