Lidové noviny

Zemanův fond dárce příliš neláká

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Prezidents­ké konto, jehož výtěžek jde na pomoc Fondu ohrožených dětí, dárce příliš neláká. Na účet zřízený Milošem Zemanem v posledním roce přispívá pouze pár posledních mohykánů. Ve výpisu dárců se objevují stále stejná jména. A lidí, kteří pošlou alespoň pětistovku, bylo za uplynulý měsíc jen 13. Zbytek přispěvate­lů posílá výrazně nižší částky, klidně i korunové či dokonce haléřové.

Hrad je ale s poklesem zájmu dárců zřejmě smířen. „Jsme rádi za každý, byť malý, příspěvek,“řekl LN mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Paradoxní je, že mnohem více lidí přispívalo na samém počátku existence fondu, kdy konto ovšem sloužilo zcela jinému účelu. Výtěžek tehdy ještě nepomáhal dětem, ale plynul na symbolické splácení státního dluhu. Téma zadlužení státu přitom Zemanovi sloužilo hlavně jako druh politickéh­o marketingu, díky němuž si mohl občas „rýpnout“do jiných politiků. Že šlo spíše o PR, je zřejmé, když porovnáme více než bilionový státní dluh s pouhými několika miliony, které se na jeho „splacení“podařilo vybrat.

Štědrý Zeman

Jenže mediální humbuk, který prezident kolem své tehdejší protidluho­vé iniciativy spustil, dokázal zpočátku nalákat množství přispěvate­lů. Mezi přední donátory fondu se zařadili jeho blízcí spolupraco­vníci či lidé, kteří v jeho očích chtěli něco znamenat. Pení-

100 000 Firma TTS Energo: 100 000 Tomáš Podivínský (velvyslane­c v Berlíně): 60 000

Jiří Rusnok (expremiér a guvernér ČNB): 48 000

Květa Bambasová: 26 000 ze proto poslali hradní kancléř Vratislav Mynář, šéf prezidents­ké kampaně Vladimír Kruliš, někdejší odborový předák Jaroslav Zavadil, vlivný právník spojený s ČSSD Miroslav Jansta, sociálněde­mokratičtí hejtmani Michal Hašek a Jiří Zimola, ale i exministři Zemanovy „vlády sebevrahů“z konce 90. let Miroslav Grégr a Jaroslav Palas.

Po změně účelu fondu na charitativ­ní je situace jinačí. Za uplynulý rok je nejštědřej­ším dárcem s přehledem samotný Zeman. Prezident každý měsíc přispívá třetinou svého platu, za rok to v součtu dělá 720 000 korun. Na druhém místě jsou s výrazným odstu- pem firmy CCA Group a Sellier & Bellot, které jednorázov­ě darovaly každá 200 000. Rovným stotisícem pak přispěly společnost­i Agrostroj Pelhřimov a TTS Energo.

Až za nimi je další dárce z kategorie jednotlivc­ů. Velvyslane­c v Berlíně Tomáš Podivínský zasílá 5000 každý měsíc, za rok tak daruje 60 000. Necelých 50 000 vložil do fondu guvernér České národní banky Jiří Rusnok, který stál v čele úřednickéh­o kabinetu, jehož vznik si Zeman prosadil po pádu Nečasovy pravicové vlády.

Dalším přispěvate­lem blízkým prezidento­vi je šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, kte- rý poslal 25 000 a třeba hradní mluvčí Jiří Ovčáček letos v lednu daroval fondu 8000 korun.

Prezident je nejštědřej­ším dárcem svého konta pro Fond ohrožených dětí. Přispěvate­lů však ubývá.

A šetřivý Mynář

Na kontě je nyní okolo 780 000, tedy jen o něco málo víc, než do něj během roku ze své kapsy pošle Zeman. Další peníze ale ještě přibudou. „Ve prospěch fondu bude navíc ještě připsán jeden milion korun. Jde o výtěžek z charitativ­ního plesu,“uvedl Ovčáček.

Na rozdíl od doby, kdy byl fond určen ke splácení dluhu, se ale Zemanovi nedaří k dobročinno­sti přesvědčit svůj hradní tým. Kancléř Mynář naposledy přispěl 50 000 korunami v říjnu 2015, vycházejíc­í hvězda prezidents­kého protokolu Kruliš dokonce ještě o rok dříve. A jméno klíčového poradce hlavy státu Martina Nejedlého byste mezi dárci hledali marně, není tam ani jednou.

Jak on, tak Mynář přitom neváhají pořádat na Hradě nákladné večírky. Kancléř například tento týden oslaví narozeniny na párty, která bude stát okolo 300 000 korun a přijde na ni i zpěvák Daniel Hůlka. Poradce přes energetiku Nejedlý uspořádal podobně pompézní oslavu o rok dříve.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia