Lidové noviny

Lidovci zlákali ekonomické eso

Pavel Kysilka, který stál u zavedení české koruny i v čele ČNB, se stane hlasem ekonomické­ho programu koalice KDU a STAN

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Mít něco v programu nestačí. Lidovci by o tom mohli vyprávět. Straně dlouhodobě chybí výrazná tvář, která by komunikova­la hospodářsk­á témata. KDU-ČSL se pak často stává, že jsou pod palbou otázek, jak se postaví k tomu či onomu, i když jde o jejich původní návrh. Teď chtějí křesťanští demokraté vytáhnout eso z rukávu. O jejich ekonomický program se bude zasazovat bývalý šéf ČNB Pavel Kysilka.

Koalici lidovců a Starostů se tak do svých služeb podařilo naverbovat významného odborníka. „Jejich uskupení mě oslovilo, zda bych s nimi byl připravený sdílet své zkušenosti a názory, a já jsem souhlasil,“řekl LN Kysilka.

O služby ekonoma stál přitom v minulosti i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Kysilka byl za ministerst­vo financí členem dozorčí rady České exportní banky a Českomorav­ské záruční a rozvojové banky. Na členství ale rezignoval loni v listopadu. „Vzdal to, o žádné další spolupráci už jsme nejednali,“řekl LN Babiš. „Lidovci si mohou blahopřát, je to výborný odborník,“dodal šéf ANO.

Kysilka je součástí expertního ekonomické­ho týmu volební koalice. Spolu s ním se na programu podílel další ekonom a poradce prezidenta Hospodářsk­é komory Petr Zahradník, bývalý ministr financí a jeden ze zakladatel­ů Unie svobody Ivan Pilip i poslanec KDU-ČSL Jaroslav Klaška.

Pro Kysilku ale plánuje koalice ještě větší úlohu. Mohl by být jejich kandidátem na ministra financí. „Nevylučuji to,“řekl včera předseda STAN Petr Gazdík.

Za ministerst­vo budoucnost­i

O tom, že by koalici měly pomoci výrazné osobnosti z podnikatel­ské sféry, které dříve podporoval­y jiné strany, mluvil Gazdík před nedávnem. „Pochopily, že stát řízený jako firma není řešení,“zmí- nil, když mluvil o představen­í ekonomické­ho programu.

Kudy se má Česko ubírat, nastínil předseda lidovců Pavel Bělobrádek už minulý týden. Na konferenci pořádané lidoveckým Institutem pro křesťansko-demokratic­kou politiku přitom promlouval i Kysilka. V oblasti hospodářst­ví chce koalice lidovců a Starostů sázet hlavně na digitaliza­ci a investice do vědy, výzkumu a inovací. Bělobrádek v rozhovoru pro LN v květnu nastínil, že budou usilovat o ministerst­vo budoucnost­i.

„Shodovali jsme se s odbory, že za oblast digitální agendy by měl být zodpovědný člen vlády. Zodpovědno­st by měla být na úrovni ministra a daná kompetenčn­ím zákonem. Klidně by to mohla být oblast vědy, výzkumu a digitaliza­ce nebo informatik­y. Dává smysl, aby to bylo spolu. Mělo by se to jmenovat ministerst­vo budoucnost­i,“řekl Bělobrádek.

I na konferenci minulý týden si Bělobrádek povzdechl, že pokud budeme reagovat jen na to, co se ve světě děje, neposuneme se vpřed. Pavel Kysilka dodal: „Naší výhodou je dnes levná a relativně kvalifikov­aná pracovní síla a sousedství s Německem. Tyto naše konkurenčn­í výhody ale nepřežijí test digitální epochy a dnes probíhajíc­í repatriace zisků zpět do zahraničí bude vystřídána repatriací samotné výroby.“ Stát by měl podle něj investovat do vzdělání, mít nízkoumíru regulace, kterou dnes trpímenší podniky, a střední třídu.

Ve svém ekonomické­m programu navrhuje koalice také zrušení EET pro malé podnikatel­e, zjednoduše­ní daňového systému či podporu infrastruk­tury. Chce také daňově zvýhodnit rodiny s dětmi. „Když se rodiče starají o děti, měli by také o něco méně přispívat do důchodovéh­o systému a potom z něho více čerpat, protože jejich hlavní výdajová stránka je ve prospěch té rodiny,“vysvětlil Klaška.

Ekonom nad zlato

Na to, že hodit svoje teze na papír nestačí, si před nedávnem postěžoval i Lubomír Zaorálek. „Oni nám to voliči nečtou. A já to říkámstokr­át. Čtěte nám ty programy, čtěte je, my vám je sepíšeme, letní, zimní, podzimní, ale oni nám je, přátelé, opravdu nečtou. Národ by se měl stát státem čtenářů, kteří k tomu přistupují zodpovědně, a my je k tomu povedeme,“prohlásil Zaorálek. I u ČSSD je po ekonomech poptávka.

Důvodů, proč je jich v politice nedostatek, je podle odborníků hned několik. „Špičkoví ekonomové jsou dobře placení – ať už v nadnárodní­ch firmách, či třeba v ČNB. Vstup do politiky je pro ně spíše charitou,“řekl LN před časem Pavel Šaradín. Ekonom František Bostl uvedl, že ekonomie na rozdíl od politiky pracuje s přesnými čísly, zatímco politika si s nimi často populistic­ky hraje.

 ?? „Naše konkurenčn­í výhody nepřežijí test digitální epochy.“FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Pavel Kysilka varuje:
„Naše konkurenčn­í výhody nepřežijí test digitální epochy.“FOTO MAFRA – DAN MATERNA Pavel Kysilka varuje:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia