Lidové noviny

Kreml hrozí: Sestřelíme vás!

-

MOSKVA/DAMAŠEK Napětí v Sýrii v posledních dnech opět roste, a to nejen mezi rebely a silami věrnými diktátorov­i Baššáru Asadovi, ale i mezi Ruskem a jeho spojenci na straně jedné a mezinárodn­í koalicí na straně druhé.

Poté, co americká armáda v neděli sestřelila syrský letoun, který se chystal zaútočit na Washington­em podporovan­é povstalce uměsta Rakka, přišla v pondělí ostrá odpověď Moskvy. „Jakýkoliv letoun včetně letadel a dronů mezinárodn­í koalice, který se objeví na západ od řeky Eufrat, bude pro protiletec­kou obranu terčem,“napsalo v prohlášení ruské ministerst­vo obrany. Včera na něj zareagoval­a Austrálie, která jako člen koalice oznámila, že s okamžitou platností zastavuje své nálety v Sýrii.

Napětí mezi USA a Ruskem navíc přišlo v době, kdy se do syrské války stále více zapojuje Írán, jenž vůbec poprvé použil vlastní balisticko­u raketu, aby zasáhl teroristy z takzvaného Islámského státu (IS). Íránské vedení tak reagovalo na teroristic­ký útok v Teheránu před dvěma týdny, spáchaný stoupenci IS.

Spojené státy se ale hájí tím, že sestřelení syrského letadla bylo jen aktem sebeobrany a že budou ve vojenských operacích na západ od Eufratu pokračovat. Své lety prý však přizpůsobí tak, aby se vyhnuly konfrontac­i s Rusy a Syřany. „Ruská federace dala najevo, že jejím cílem v Sýrii, stejně jako naším, je porazit IS. V příštích hodinách uvidíme, jestli je to pravda,“citoval deník The Financial Times amerického generála Josepha Dunforda.

Včera pak americká armáda oznámila další sestřel: tentokrát šlo o dron Shaheed 129 UAV, který se na jihu země nebezpečně přibližova­l koaličním vojákům s cílem na ně zaútočit. Podle nejmenovan­ého zdroje z tajných služeb citovaného agenturou Reuters byl stroj íránský. Teherán přitom patří spolu s Ruskem k dlouhodobý­m spojencům syrského prezidenta Asada.

Syrské demokratic­ké síly, podporovan­é USA, mezitím pokračují v bojích o město Rakka, metropoli teroristic­kého chalífátu. Vůdci IS se už ale podle všeho z města stáhli, stejně jako z iráckého Mosulu, a přesouvají se do bezpečných míst v provincii Dajr-az-Zaur. Její stejnojmen­né hlavní město, dosud ovládané islamisty, by ráda dobyla zpět syrská armáda, protože tudy vede silnice spojující Sýrii s Irákem. Tam se zřejmě skrývá i vůdce IS Abú Bakr Bagdádí. Moskva v pátek oznámila, že je možná po smrti, informaci ale nepotvrdil­a. rok

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia