Lidové noviny

United Islands se přesunou do Karlína

-

PRAHA Tradiční festival United Islands of Prague letos výrazně mění lokaci. Přestože si uchovává „ostrovní název“, proběhne v pevninské městské části, totiž v Karlíně. Zároveň se zde bude slavit dvousté výročí založení této čtvrti a k oslavám se připojí i organizace Člověk v tísni, jež si připomíná čtvrtstole­tí svého vzniku. To vše ve dnech 23. a 24. června.

Stejně jako v předchozíc­h letech bude víkendu předcházet 22. června Klubová noc, která na pódiích klubů Futurum, Rock Café, Jazz Dock, 007 Strahov, Palác Akropolis, Potrvá a řady dalších představí především čerstvá jména a objevy tuzemské scény.

Hlavní program United Islands of Prague bude probíhat v pátek a v sobotu na několika scénách, jež vyrostou na Karlínském náměstí, v sousedství kostela svatého Cyrila a Metoděje, poblíž stanice metra Křižíkova, v Kaizlových sadech, v zahradě sídla Českého rozhlasu Regina a na Rohanském ostrově, kde budou scény ČT art stage a Radia 1. Jednotlivé scény budou propojeny korzy se stánky a dalšími aktivitami, které oživí prostor této ve všedních dnech spíše úřednické čtvrti.

Na programu festivalu jsou domácí i zahraniční hudební interpreti. Nemůže chybět Ivan Hlas, jehož hitová písnička Karlín, napsaná před více než dvaceti lety, se stala jakousi neoficiáln­í hymnou čtvrti, ve které festival proběhne. Mezi dalšími budou domácí barvy hájit například The Tap Tap, držitel dvou cen Anděl Thom Artway nebo mladý elektropop­ový objev zpěvačka Zagami Jericho.

Zahraniční část programu se snaží českým posluchačů­m především představit neznámá, ale zajímavá jména. „V programu najdete mnoho interpretů, kteří se představuj­í na světových festivalec­h pro vycházejíc­í hudební talenty, jako například britský The Great Escape nebo nizozemský Eurosonic,“říká programová ředitelka Barbora Šubrtová. Dále doporučuje například portugalsk­é Throes + The Shine, rakouské Farewell Dear Ghost nebo izraelskéh­o umělce Tamira Grinberga. ob

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia