Lidové noviny

Přibývá Čechů zraněných na dovolené

- ANNA PŘÍHODOVÁ

Nejsou nešikovněj­ší než dřív, ale jezdí do zahraničí více než v minulosti a pouštějí se do stále větších dobrodružs­tví. Tak se dají shrnout důvody, proč stoupá počet lidí, kteří se zraní při cestování.

Povalování se na pláži už tolik netáhne, lidémají ve větší oblibě aktivní dovolenou. Častěji chodí po horách, jezdí na kole a provozují rizikové sporty. Více než polovina turistů na dovolené sportuje. Ošetření v zahraničí pak ročně podstupuje podle statistik cestovních pojišťoven přes sedmdesát tisíc turistů, v průměru stojí léčba úrazu dvacet tisíc korun, ale stává se, že náklady jdou do milionů korun.

Nejběžnějš­ími úrazy jsou jen drobné odřeniny, tržné rány a podvrtnutý kotník, o něco méně častější je podvrtnuté koleno – k němu člověk přijde na pěších túrách i na kamenitých plážích. V moři hrozí i šlápnutí na ostrá skaliska či na pichlavého mořského ježka.

Následují zlomeniny rukou a nohou, případně lehký otřes mozku. Nejnebezpe­čnější je vysokohors­ká turistika, kde se kromě úrazů končetin stávají i vážné úrazy hlavy či vnitřní zranění.

Celkově se nejčastěji lidé zraní v typických plážových destinacíc­h – v Chorvatsku a Turecku, Itálii, Španělsku a Bulharsku, ale rozhodně ne jen u moře, ale také na kolech, skútrech či motorkách, případně v horách.

V zahraničí zemře ročně 300 až 500 Čechů, často kvůli utonutí a na následky úrazů, absolutně nejvíce jich však zahyne při dopravních nehodách. Výjimečně se stávají oběťmi přepadení.

Podle odhadů cestovních pojišťoven asi pětina lidí mířících za hranice vyjíždí bez pojištění. Je sice pravda, že běžnou léčbu v rámci EU kryjí smlouvy mezi zdravotním­i pojišťovna­mi, ale ty se vztahují jen na nutné ošetření, nikoli na komplikova­né případy či na převoz do nemocnice, nebo dokonce domů. A rozhodně neplatí po celém světě. Vůbec nejvíce platí čeští turisté v součtu za léčbu v USA, ale překvapivě drahé je také Řecko. Dalším problémem bývá cestovní pojištění s nízkým krytím, to se stává třeba u toho, které nabízejí banky jako bonus ke kreditním kartám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia