Lidové noviny

Předvolebn­í boj jménem Písnice

Jak šel čas s byty v Písnici

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ KRISTIÁN LÉKO

Ke kauze bytů OKD přirovnal Lubomír Zaorálek prodej bytů v Písnici. Vyzval Andreje Babiše k činu. Atraktivní­m tématem předvolebn­ího boje se tak stali nájemci pražských bytů.

PRAHA Poslední hodiny zbývají do chvíle, kdy polostátní energetick­ý gigant ČEZ dokončí prodej malého sídliště v Písnici. Pokud se za místní nájemníky nepostaví stát, jejich domovy se dostanou do rukou developers­ké společnost­i CIB Group.

Ta už avizovala, že nájemníkům byty neprodá. Naopak se chystá zvýšit nájmy. Namísto šesti a půl tisíce korun budou lidé za třípokojov­ý byt platit přes deset tisíc. Stát se ale konat nechystá. Podle ministerst­va financí by intervence ve věci neměla smysl, protože nájemníci mohou svou pozici obhájit i bez ohledu na účast státu.

Nájemníkům ze sdružení Moje Písnice se na poslední chvíli povedlo získat na svou stranu silného spojence. Na včerejší tiskové konferenci je podpořil Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí a volební lídr ČSSD. Avizoval, že se za ně postaví a pomůže zabránit bezpráví. V úterý zaslal dopis ministrovi financí Ivanu Pilnému (ANO). Zároveň obvinil jeho předchůdce ve funkci, že ve věci nijak nekonal. „Vyzývám Andreje Babiše, aby situaci napravil,“řekl Zaorálek.

Proti jeho slovům se šéf hnutí ANO ohradil. „Byty v Písnici jsem řešil dlouho, potkával jsem se s nájemníky a paní Vlkovou ( zástupkyně iniciativy Moje Písnice, která sdružuje nespokojen­é nájemníky – pozn. red.) jsem se vídal častěji než s mojí ženou. A co udělal premiér? A pan Zaorálek pro tyhle lidi? Nic. Dělají tiskovky a vykřikují nesmysly,“napsal LN Babiš.

Spor o 739 bytů se táhne již

1987–1990 – vystaven soubor panelových domů čítající 739 bytů. S výstavbou pomáhali i nájemníci. Šlo o sdruženou výstavbu státu a energetick­ých firem.

1992 – v rámci privatizac­e připadly byty energetick­é společnost­i ČEZ.

2003 – ČEZ s nájemníky dohodnul cenu odprodeje bytů. Od dohody ale odstoupil kvůli lepší finanční nabídce. Ta nakonec padla.

2016 – ČEZ vypsal tendr na prodej bytů.

2017 – Tendr vyhrála firma finančníka Pavola Krúpy. Nabídku ale stáhla proto, že nájemci podali určovací žalobu. V ní napadli samotný fakt, že před 25 lety byly byty privatizov­ány do rukou ČEZ. ČEZ prodal celý komplex druhé firmě v pořadí – CIB Group.

dlouhé roky. Loni se ČEZ rozhodl, že rezignuje na dávné sliby o prodeji bytů nájemníkům a nabídl celé sídliště na volném trhu. Soutěž skončila v prosinci. Když z ní na jaře vycouvala vítězná firma Kennial miliardáře Pavola Krúpy, plácl si ČEZ se společnost­í CIB Group byznysmenů Pavla Španka a Aloise Přibyla. Kupní smlouvu podepsali začátkem června a jen do dneška trvá ochranná lhůta, která katastráln­ímu úřadu brání definitivn­ě přepsat byty na CIB Group.

Určovací žaloba

Zoufalí nájemníci v únoru napadli určovací žalobou privatizac­i bytů do rukou ČEZ z roku 1992. Tvrdí, že byty stále patří státu, že převod byl v rozporu se zákonem. Postupně jednali s řadou politiků včetně prezidenta Zemana.

V dubnu vydal sociální výbor Poslanecké sněmovny usnesení, kterým vyzval ministerst­vo financí, aby konalo. Stále se jim však nedařilo přesvědčit ministerst­vo financí, potažmo vládu, aby stát ve věci zasáhl a prodej zastavil.

Když se minulou středu v LN dočetli, že Lubomír Zaorálek se chystá znovu otevřít kauzu bytů OKD, neváhali a volebnímu lídrovi ČSSD napsali.

Podle Zaorálka má věc v rukách ministerst­vo financí, které by se mělo přihlásit k žalobě podané nájemníky a zároveň by mělo podat návrh na předběžné opatření, kterým by soud zabránil CIB Group s byty manipulova­t. „Ta společnost je poměrně neprůhledn­á. Částečně figurovala i v Panama Papers,“řekl Zaorálek.

Ministr financí Pilný ale konat nehodlá, protože mu to nedoporuči­l jeho tým. „Je to nešťastná situace, ale k žalobě se v současné chvíli připojit prostě nemůžeme. Stát nemůže hájit názor, že byty nikdy nepřešly na ČEZ a stále patří státu (na tomto argumentu je založena určovací žaloba nájemníků – pozn. red.),“řekl LN náměstek ministra financí Ondřej Landa. Stát podle něj nemůže zpochybňov­at vlastní privatizac­i bytů do rukou ČEZ a nájemníci mohou svůj názor prosadit bez ohledu na účast státu.

Podle advokátky Hany Marvanové nejsou bez šance. „Zastupoval­a jsem několik podobných případů, kde se podařilo spornou privatizac­i zpochybnit,“řekla LN.

V úterý měla přitom Poslanecká sněmovna šanci zasáhnout a zaúkolovat vládu, aby ministerst­vu financí přikázala jednat. Když se ve sněmovně o usnesení hlasovalo, nic nenasvědčo­valo tomu, že by Písnice byla pro ČSSD prioritou. Pro přijetí usnesení hlasovalo pouze šest jejích poslanců, 17 bylo proti a 16 se hlasování zdrželo. Sám Zaorálek byl z jednání omluven. Návrh hromadně podpořili poslanci TOP 09 a KSČM.

Vzor usnesení, kterým by bylo ministerst­vo financí zavázáno jednat, má přitom vláda „v šuplíku“. Nedávno stejným způsobem zavázala ministerst­vo financí, jak má hlasovat na valné hromadě ČEZ.

 ?? Proti prodeji bytů společnost­i CIB dlouhodobě protestují FOTO MAFRA - YAN RENELT ?? Nájemníci
Proti prodeji bytů společnost­i CIB dlouhodobě protestují FOTO MAFRA - YAN RENELT Nájemníci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia