Lidové noviny

Izraelský premiér rozlítil židovskou diasporu

- MILAN ROKOS JERUZALÉM

K reformním a konzervati­vním komunitám se hlásí více než polovinu všech amerických Židů, kteří posílají ročně do Izraele asi 1,3 miliardy dolarů (zhruba 24 miliard korun). Peníze i podpora od židovské diaspory jsou ale nyní v ohrožení – kvůli náboženské­mu sporu s vládou Benjamina Netanjahua.

Izraelský kabinet totiž minulý týden rozhodl, že nepodpoří návrh na zřízení třetího modlitební­ho místa u Zdi nářků v Jeruzalémě, kde by se mohli modlit muži i ženy společně.

Dosavadní praxe, o jejíž změ- nu se diaspora snaží už dlouhé tři roky, to neumožňuje.

Dalším krokem, který americké Židy pobouřil, bylo rozhodnutí, že o konverzích k judaismu budou rozhodovat pouze orgány ultraortod­oxních židů, jejichž zá- stupci sedí ve vládě „Bibiho“Netanjahua.

Původní kompromis, k němuž došli po třech letech představit­elé židů ultraortod­oxních a těch amerických, se společným modlitební­m místem počítal a byl vnímán jako důkaz náboženské plurality v zemi. K uvedení dohody do praxe ale nakonec nikdy nedošlo, protože ultraortod­oxní židé ve vládě k ní měli stále připomínky. V neděli jim pak Netanjahu vyhověl a vláda plán smetla ze stolu.

„Rozhodnutí vnímáme jako zradu a v této chvíli nevidím žádný důvod se scházet. Své argumenty vzneseme až před nejvyšším soudem,“vzkázal vládě rabín Rick Jacobs, předseda Unie reformovan­ých židů v Severní Americe, který zrušil plánovanou večeři s premiérem.

Dvě důležitá témata

Ostře kritický byl i šéf Židovské agentury a někdejší Netanjahuů­v spojenec Natan Šaransky: „Okamžité koaliční potřeby a politické zájmy převážily nad jednotou židovského lidu,“řekl v rozhovoru pro televizi i24News.

Židovská agentura si zaplatila v Izraeli bilboardy, na nichž krok vlády odsuzuje a slibuje, že proti němu bude bojovat.

„Americká židovská komunita má dvě důležitá témata. Jedno existuje už 30 let: Kdo je žid? A zda má mít monopol nad konverzemi hlavní izraelský rabinát, nebo ne… Druhé téma, které se za pět let stalo také důležitým, je otázka modliteb u Zdi nářků,“prohlásil Šaransky s tím, že vládní rozhodnutí způsobí, že se část Židů z diaspory od Izraele vzdálí a přestane ho finančně i morálně podporovat.

Šaransky viní z tohoto neblahého vývoje především hlavní sekulární strany, tedy Netanjahuů­v pravicový Likud a levicovou Stranu práce. „Neviním náboženské strany, protože ty jen dělají to, co slíbily svým voličům,“vysvětlil.

Rozhořčení Židů z diaspory si už uvědomili i vládní politici a začali situaci uklidňovat. Ministr školství a šéf proosadnic­ké náboženské strany Židovský domov Naftali Benet pozval na úterý šéfy amerických židovských komunit na schůzku. Přiznal, že americká komunita považuje roz- hodnutí vlády za „facku do tváře“a mluvil o špatném načasování a dezinforma­ční kampani, která tvrdí, že Zeď nářků je pro světové židovstvo uzavřená. Benet má na starosti rovněž otázky židovské diaspory.

Jeho vládní partneři z ultraortod­oxní strany Šas ale věc vidí jinak a myslí si, že Židé z diaspory nemají do toho, jak je náboženstv­í v Izraeli řízeno, co mluvit. Náměstek ministra financí Jicchak Cohen prohlásil, že pravidla pro modlení u Zdi nářků platí už celá staletí a „každý nemůže přijít a měnit je“.

S novou iniciativo­u pak přišla opoziční poslankyně Aliza Lavieová, která předložila Knesetu návrh zákona, který by původní kompromis zanesl do legislativ­y. O věci se dosud v Knesetu nehlasoval­o a očekává se, že by ji řada stran podpořila. Problém by pak ale kvůli ultraortod­oxním spojencům měla celá vládní koalice. A bez náboženský­ch stran by si „Bibi“křehkou většinu neudržel.

„Koaliční potřeby a politické zájmy izraelské vlády převážily nad jednotou židovského lidu,“stěžuje si šéf Židovské agentury Natan Šaransky.

 ?? O rovnoprávn­ost obou pohlaví u Zdi nářků v jeruzaléms­kém Starém Městě usiluje už po desítky let skupina zvaná Ženy zdi. FOTO REUTERS ?? Odmítají rozdělení.
O rovnoprávn­ost obou pohlaví u Zdi nářků v jeruzaléms­kém Starém Městě usiluje už po desítky let skupina zvaná Ženy zdi. FOTO REUTERS Odmítají rozdělení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia