Lidové noviny

Estonsko chce vytvořit e-Evropu

- TALLINN

Pobaltská země s 1,3milionu obyvatel je známa svým nadšením pro digitální technologi­e. Teď se jí nabízí příležitos­t přinést své know-how i Evropské unii – od prvního července přebírá Estonsko od Malty na půl roku rotující předsednic­tví. „Není překvapení­m, že jednou z priorit Estonska je digitální Evropa,“řekl tento týden v Bruselu náměstek ministra pro evropské záležitost­i Matti Maasikas. Jeho země plánuje během šesti měsíců hned 45 akcí, které se přímo či nepřímo týkají digitálníc­h témat, napsal včera EUobserver.

V Bruselu v budově Evropské rady například Estonci nainstaluj­í brýle pro virtuální realitu, aby ti, kteří se nemohou účastnit mítinků v Tallinnu, je mohli sledovat prostředni­ctvím streamu v 3D. Na 29. září pak chystají evropský summit věnovaný digitální agendě. Tallin tvrdí, že účast přislíbili už téměř všichni lídři sedmadvací­tky.

„Evropa musí využít výhody technologi­ckého pokroku, který přináší pokračujíc­í změny občanům, byznysu i vládám,“píše se v oficiálním programu předsednic­tví. Estonsko se v něm soustředí především na přeshranič­ní elektronic­ký obchod a e-služby, stejně jako na zajištění moderní a bezpečné elektronic­ké komunikace kdekoliv v EU.

Estonský premiér Jüri Ratas v parlamentu prohlásil, že tamní IT sektor je tak silný, že Evropská unie od jeho země očekává, že během šesti měsíců vybuduje e-Evropu. Jedním z nejdůležit­ějších aspektů jejího vzniku je volný pohyb dat. V současné době ho totiž regulují členské státy, a jak kdysi poznamenal estonský premiér Toomas Hendrik, je jednodušší převézt sklenici oliv ze Španělska na polární kruh než poslat písničku z aplikace iTunes přes hranice.

„Pokud se mohou v Evropské unii pohybovat bez omezení lidé, zboží, služby a kapitál, musí i data a informace,“citoval premiéra Ratase server Euractiv. Ratas ale zároveň přiznal, že jeho přesvědčen­í všechny unijní státy nesdílejí, protože velké změny s sebou často přinášejí i strach a obavy.

Ještě mnohem větší potíže ale čekají bezpochyby Estonce při naplňování jejich další a podle slov Maasikase hlavní priority, jíž je reforma evropského azylového systému a vypořádání se s migrační krizí. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia