Lidové noviny

Sloužíme lidu Venezuely, vzkázali

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

CARACAS/PRAHA Připomíná to spíš výjev z Kolumbie na sklonku 80. let, kdy latinskoam­erickou zemi terorizova­l drogový baron Pablo Escobar, než že by se měl psát rok 2017 v sousední Venezuele. Její metropole Caracas se včera stala dějištěm toho, co se zdá být pečlivě organizova­ným útokem na budovy Nejvyššího soudu a ministerst­va vnitra.

V ukořistěné­m policejním vrtulníku skupina útočníků v čele s elitním policistou přeletěla nejprve nad budovou ministerst­va vnitra, v níž se právě konala recepce pro 80 lidí. Vypálila podle oficiální verze venezuelsk­ých úřadů asi 15 střel a poté stroj zamířil k Nejvyššímu soudu, na který útočníci hodili dva granáty. Jeden z nich však neexplodov­al.

K útoku, při kterém nebyl nikdo zraněn, se na sociální síti Instagram přihlásil 36letý člen policejníh­o komanda Óscar Peréz. S poukazem na socialisti­ckou vládu prezidenta Nicoláse Madura na videu vyzývá národ k tomu, aby povstal „za zotavení milované Venezuely“.

Prezident Maduro hrozí válkou při pokusu o sesazení

Dnes 54letý Maduro, někdejší řidič autobusu, převzal vládu nad více než 30milionov­ou Venezuelou v dubnu 2013 po smrti prezidenta Huga Cháveze. V duchu jím nastolenýc­h reforem pak stihl přivést zemi s největšími zásobami ropy na světě na pokraj absolutníh­o kolapsu. Lidé se potýkají s nedostatke­m základních potravin i léků. Národní zdravotnic­ká federace před časem uvedla, že nemocnice mají k dispozici méně než pět procent potřebných léků.

Socialisti­cký prezident čelí dlouhodobě protestům a kritice, že pošlapává demokracii ve snaze udržet se u moci za každou cenu. Od konce března proti jeho vládě demonstruj­í takřka každý den v ulicích davy lidí poté, co jemu nakloněný Nejvyšší soud nechal zcela rozpustit parlament coby baštu rezistence vůči jeho osobě. Po třech dnech pak pravomoci převzalo takzvané ústavodárn­é shromážděn­ím, jež má zemi vést až do voleb. Ty plánuje Maduro už koncem července, doufaje, že z nich vzejde nový parlament – poslušnějš­í než ten dosavadní.

Nynější útok tedy přichází vmimořádně citlivou dobu a hrozí již tak vyostřenou situaci v zemi ještě více eskalovat. Protesty, vůči nimž vládní síly opakovaně tvrdě zasahují, mají už 76 obětí a v poutech skončilo přes 3300 lidí.

„Máme dvě možnosti: být souzeni svým svědomím a lidem, nebo se počínaje dneškem osvobodit od této zkorumpova­né vlády,“burcuje na videu bojovně Peréz v uniformě, zatímco za jeho zády stojí čtveřice maskovanýc­h ozbrojenců. „Jsme boží bojovníci, jejichž úkolem je sloužit lidu! Ať žije Venezuela!“vzvolává na konci se zaťatou pěstí.

Latinskoam­erická země vře protesty už tři měsíce. Nyní ale vypověděla poslušnost vládě socialisty Nicoláse Madura také skupina v čele s elitním policistou a zaútočila z vrtulníku granáty a střelbou na Nejvyšší soud a ministerst­vo.

Kde se nyní on a další útočníci nachází, není zřejmé.

„Povolal jsem všechny ozbrojené síly k obraně míru. Dopadneme vrtulník a ty, kdo spáchali tento teroristic­ký útok,“uvedl prezident Maduro podle listu El Mundo. Nechal se přitom také slyšet, že v případě pokusu o jeho násilné svržení čeká zemi válka.

Ve světle jeho slov tak zaznívají i kritické hlasy namítající, že nynější útok je údajně jím zosnovaná provokace. Dost možná se ale jen Peréz nechal až příliš unést fantaziemi. Policista, který na svém instagramo­vém účtu často a s evidentním gustem pózoval v akčních pózách, si stihl před dvěma lety střihnout roli ve filmu. Posledních 15 let byl členem elitní policejní zásahové jednotky, naposledy coby šéf operací vzdušných sil policie.

 ?? K útoku na Nejvyšší soud a ministerst­vo vnitra se na sociální síti Instagram přihlásila skupina v čele s policistou Óscarem Perézem. Ten na videu burcuje obyvatele latinskoam­erické země, aby povstali proti vládě. FOTO REUTERS ?? Za Venezuelu!
K útoku na Nejvyšší soud a ministerst­vo vnitra se na sociální síti Instagram přihlásila skupina v čele s policistou Óscarem Perézem. Ten na videu burcuje obyvatele latinskoam­erické země, aby povstali proti vládě. FOTO REUTERS Za Venezuelu!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia