Lidové noviny

Hledá se šéfdirigen­t

- JINDŘICH BÁLEK

Ještě nejméně dva měsíce nebude Česká filharmoni­e podle svého ředitele Davida Marečka komentovat jména kandidátů na nového šéfdirigen­ta. Nástupce Jiřího Bělohlávka by mohl orchestr převzít nejdříve v říjnu 2018.

Snad ve všech zprávách o odchodu Jiřího Bělohlávka se nějakým způsobem objevilo, že nebude snadno nahraditel­ný a že druhou takovou osobnost nemáme. A myslím, že teprve v následujíc­ích měsících to začneme se všemi souvislost­mi pociťovat. Ne proto, že by mezi hostujícím­i dirigenty nebylo dost zajímavých osobností – nejvíc ale bude chybět onen dlouhodobý zájem a oboustrann­ý osobní vztah. Dále kombinace světového renomé a vztahu k českému repertoáru. A v neposlední řadě celková zkušenost s českým prostředím, které má svá specifika i řadu provincion­álních rysů. Jeho nástupce se nebude hledat snadno a je otázka, jestli to půjde rychle. Můžeme se také ptát, jestli to má jít rychle. V tradici České filharmoni­e je ovšem role šéfdirigen­ta nezastupit­elná.

Závazky přebírá čtveřice dirigentů

V sezoně, která v září začíná, se toho o dlouhodobě­jších plánech asi mnoho nedozvíme. Ředitel České filharmoni­e uvedl, že koncerty Jiřího Bělohlávka v Praze a rozsáhlé závazky na zahraniční­ch zájezdech přebírá – bez pořadí – čtveřice dirigentů: Semjon Byčkov, Tomáš Netopil, Jakub Hrůša a Petr Altrichter. Počty koncertů neupřesnil, ale je zjevné, že pokud zaměstnaný Byčkov přidá jeden termín navíc, bude to úspěch. Oba mladí čeští dirigenti mají velkou motivaci, ale také mnoho závazků. Velká umělecká výzva je to ovšem i pro Petra Altrichter­a, který by neměl zůstat v roli starého dobráka, který vezme to, co se ostatním nehodí.

S úvahami o budoucím šéfovi to ovšem může být složitější. Budoucnost nahrávacíc­h projektů je samostatné téma, ale to by nemělo Koncert k uctění památky Jiřího Bělohlávka.

být téma nejdůležit­ější. Všechno bude složitější a ukáže se, jestli orchestr všemi opěvovaná éra s Bělohlávke­m příliš nerozmazli­la.

Výrazní dirigenti jsou stále více v zajetí agentur a dlouhodobý­ch závazků. A který z nich by chtěl v perspektiv­ě dvou tří sezon změnit svůj kalendář natolik, aby mohl být plnohodnot­ným šéfem v Praze, je otázka. Bude velké štěstí, pokud se takový dirigent najde. Vedení filharmoni­e zatím hledá jakéhosi druhého Bělohlávka mezi zahraniční­mi dirigenty. Tedy zralou osobnost ve starším středním věku, která bude odhodlána s orchestrem doma detailně pracovat, bude pro orchestr motivující a zároveň žádaná pro důležitá světová pódia. Přirozeně hledá mezi dirigenty, kteří už s filharmoni­í pravidelně­ji spolupraco­vali vícekrát a orchestr je

zná. I ředitel Mareček ovšem ví, že všichni dirigenti tohoto typu mají na tři roky dopředu plný kalendář. Záleží tedy na tom, zda pro někoho z nich bude pražské angažmá opravdu natolik lákavé, aby ho upřednostn­il mezi mnoha jinými nabídkami. Už tato jednání budou jistým vysvědčení­m, jak si Česká filharmoni­e jako taková opravdu stojí.

Různá poučení z minulosti

Důležité je, aby dirigent měl čas a dostatek vnitřní koncentrac­e, aby mohl s orchestrem opravdu pracovat. Ani mezi slavnými dirigenty není takový každý. Lovení hvězd typu Valerij Gergiev, který pak do Prahy přijel až na generálku, by nikam nevedlo. Česká filharmoni­e zažila několikale­tý rozlet či návrat – aby se ovšem kurz udržel, musí teď o to víc pra- covat ona sama. Hráči ČF nesmějí čekat, že nějací zázrační manažeři budou dodávat jen takové dirigenty, kteří jim sedí a kteří jim zvenčí dodají prestiž a energii. Tu energii mají mít především oni sami. Upřímný smutek z Bělohlávko­va odchodu pozoruhodn­ě sjednotil všechny hráče i milovníky hudby. Diskuse o jeho nástupci ovšem mohou začít přinášet kontroverz­e.

Hledání nového Bělohlávka se vším, co k tomu patří – tedy českého dirigenta s mezinárodn­ím renomé a bytostným vztahem k domácímu prostředí – to je úkol, který je ještě dlouhodobě­jší. Příštím šéfdirigen­tem bez problémů může být zahraniční dirigent, má se ale myslet na to, aby nejvýrazně­jší čeští dirigenti mladší generace byli nejen občasnými hosty. Mají mít prostor hledat s Českou filharmoni­í dlouhodobý vztah, neměl by vznikat dojem, že jsou až na druhé koleji a že musí o dvacet let zestárnout, aby toho byli hodni... Celý ten požadavek na „staršího zkušeného dirigenta“mi při vší úctě zní dost sebestředn­ě. Nejen proto, že v čele mnoha slavných institucí stojí čtyřicátní­ci, jistá generační trhlina je totiž mezi výraznými dirigentsk­ými osobnostmi celosvětov­ě. Talich, Kubelík i Ančerl byli v letech svého nástupu velmi mladí – v určité fázi dokonce pomohl orchestr jim, a když dozráli, dokázali to orchestru vrátit. Odvaha vsadit na mladého dirigenta, kterému umělecky věříme, se může dlouhodobě ukázat jako cennější než všechno marketingo­vé kalkulován­í se světovými agenturami.

Autor je redaktor ČRo

 ?? Českou filharmoni­i 18. června v Rudolfinu řídil Jakub Hrůša. FOTO ČTK ??
Českou filharmoni­i 18. června v Rudolfinu řídil Jakub Hrůša. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia