Lidové noviny

Další pravidla, která neplatí

Pomoc italským bankám odhaluje napětí mezi pravidly a politickým realismem

-

Evropská bankovní unie má problém, a to hned při prvním testu pravidel. Záchrana banky Veneto státní injekcí ve výši 17 miliard eur je v rozporu s tím, co nařizuje direktiva, která měla být jedním z pilířů bankovní unie. Využití veřejných peněz mělo být z procesu záchrany bank vyloučeno. Na prvním místě se měli tzv. očesat akcionáři, držitelé dluhopisů a vkladatelé nad rámec pojištěnýc­h vkladů, na druhé straně se mělo organizova­t převzetí ze strany zdravějšíc­h bank.

Zdá se, že italská vláda našla v pravidlech bankovní unie díru – klauzuli o veřejném zájmu. Tím veřejným zájmem má být stabilita ekonomiky benátské oblasti. Posvětila to také Evropská komise. Naštvané může být třeba Španělsko, které nedávno po pádu Banco Popular postupoval­o přesně podle pravidel bankovní unie, když umožnilo záchranu bankou Santander.

Nedostavěn­á bankovní unie

Vychází najevo napětí mezi pravidly a politickým realismem. Bankovní unie je nedostavěn­á – říká, jak postupovat, když krachuje banka, ale společné fondy za tím účelem dohromady nedává, takže politický účet je pak vystavován národním vládám.

Politickýc­h ohledů si lze v italském případě představit celou řadu. Specifikem italských bank je, že jejich dluhopisy jsou často v držení obyčejných domácností, „očesání“by se netýkalo pouze velkých investorů, kteří riskovali příliš. Hlavně ale italské hospodářst­ví stagnuje a zemi čekají volby. Všichni se bojí vítězství Hnutí pěti hvězd a všeobecně nárůstu významu těch, kdo chtějí opustit eurozónu apod. Na druhou stranu – nikdy není politické vduchopráz­dno.

Každý spolek, každá asociace musí mít minimálně dva základní pilíře. Na jedné straně jsou to společná pravidla, regulace, smlouvy a sankce a na straně druhé jsou to společná finanční jištění, ručení a rezervy. V eurozóně a de facto v celé EU existuje prakticky a výhradně pouze pilíř pravidel, pilíř vzájemného finančního ručení je v normální praxi bezvýznamn­ý. Rozpočet EU činí sotva jedno procento HDP a nemůže logicky poskytovat finanční injekce bankám, centrální banka i záchranné valy mohou poskytovat zdroje pouze v případě dočasných výpadků likvidity či masivních spekulativ­ních útoků zvenčí. To však nebyl případ italských bank, na jejichž zdraví se podepisuje hospodářsk­á stagnace, nemají tedy problém likvidity, ale solventnos­ti.

Příliš silný pilíř pravidel a slabý společný finanční pilíř se podepisují na tom, která banka je chápána jako systémově důležitá. Na záchraně systémově důležitých bank se v historii vždy nakonec nějak podílejí veřejné fondy. Poslední velká globální finanční krize vznikla v USA v roce 2008, ale Američané si vytipovali pouze několik systémově důležitých bank z hlediska celé federace a stovky ostatních nechali padnout. V Evropě se jeví jako systémově důležitá kdejaká banka de facto regionální­ho charakteru. Finanční zodpovědno­st a politický účet leží na národních státech, ale pravidla diktuje Brusel a Frankfurt. Příliš zatížený pilíř pravidel pak logicky a záko- nitě vede k tomu, že se pravidla nedodržují a obcházejí.

V EU se stále ještě experiment­uje

Možná to pamětníkům může leccos připomínat. Řetězce krachů bank jsme u nás v České republice zažili v 90. letech, v době budování kapitalism­u. Pravidla a instituce se vytvářely za pochodu, rodily se z chaosu. Když zkrachoval­a první banka – což byla banka Bohemia – nebylo ještě vymyšleno ani pojištění vkladů. Pak ho parlament postupně stále navyšoval. Pak krachovaly kampeličky a další banky a parlament retroaktiv­ně navyšoval odškodnění vkladatelů, kteří na něj neměli ze zákona nárok. Některým bankám, resp. jejich vlastníkům, se pomáhalo. Jiným se nepomáhalo. ČNB organizova­la v některých případech převzetí padlých bank nějakým zdravým subjektem (IPB, Agrobanka apod.). Majitelé bank, kteří si je sami vykradli, si stěžovali na krádež za bílého dne, přitom šlo o ve světě standardní postup. I tehdy jsme diskutoval­i o tom, do jaké míry svazovat regulátora pravidly a do jaké míry může regulátor flexibilně reagovat v rámci postupu vůči konkrétní bance na celkovou finanční stabilitu a psychologi­ckou situaci (paniku) na trhu. Politici si stěžovali, že ČNB zasahuje, ale politický účet platí oni apod.

Ze zpětného pohledu se to jeví jako normálnějš­í. Učili jsme se, co trh přináší a jak s tím nakládat. V případě EU se jeví jako potíž, že také stále ještě experiment­uje a učí se, v pravidlech je zmatek a stále není zřejmé, jestli jsou tu vlastně od toho, aby se dodržovala.

Italové určitě porušili ducha, i když možná nikoli literu bankovní unie. Německý tisk to vnímá velmi negativně a prohlašuje bankovní unii za mrtvou. Ve svém důsledku to může ohrozit Macronův plán na společné pojištění vkladů v eurozóně. Další otázkou je solventnos­t Itálie. Státní pomoc se blíží jednomu procentu HDP v době, kdy má v rámci cyklu klesat. Itálie vytváří permanentn­ě schodek nejméně dvě procenta HDP, což se slučuje se čtyřprocen­tním nominálním růstem. Ten ale země neměla už více než jednu generaci.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia