Lidové noviny

Dědictví je povinností, která nás zavazuje

-

BORŠOV N/V (Jihočeský kraj) Spolupráce s farností v zemi pohanů, bezvěrců? Výborné téma v dnešní době. V naší obci se držíme zásady, že nemusíme věřit, ale je dobré vědět a znát, a proto s farností, církví spolupracu­jeme, snažíme se z kostela, prostoru víry dělat co nejvíce veřejný prostor, udržovat ve vědomí našich občanů, návštěvník­ů obce křesťansko­u stopu.

Samozřejmo­stí je oprava památek se vším, co k tomu patří. Podporujem­e každého, kdo o toto má zájem. Aktivní občan se stará o 18 křížků, božích muk v našem okolí – v loňském roce dostal Cenu obce s finanční odměnou 12 610 Kč (rok první písemné zmínky o obci násobíme deseti). Za tuto sumu koupil PanenkuMar­ii, která již je vysvěcená má místo v kapličce.

A protože jsme turisticky exponovaný­m místem díky řece Vltavě a známé Fritschově stezce, památky v obci označujeme informační­mi deskami.

Obec se aktivně zapojuje do Tříkrálové sbírky, charitativ­ního sběru ošacení, kterou též pomáhá organizova­t.

Církev nám vychází vstříc v případě konání koncertů v kostele v době vánočních a velikonočn­ích svátků, ale i jindy.

Již potřetí nám byl dán k dispozici prostor kostela při celonárodn­í akci Noc kostelů. Ve svatostánk­u prezentují v našem případě tuto památku a věci církve laici, a tak přijdou do kostela i lidé, kteří jsou vůči této duchovní problemati­ce imunní. A zatím byli vždy mile překvapeni.

Poslední větší akcí s církevní tematikou bylo svěcení nové a netradiční zvoničky v místní části Poříčí – pod Včelnou. Zvonička je z konstrukce starého železniční­ho mostu a na vrcholu sedí velká keramická kočka. Zvoničky tak máme ve všech částech obce a i v této nové zástavbě byla přijata velice pozitivně, nenásilně tak vzniklo „návesní prostranst­ví“, kde se letos poprvé stavěla májka.

Co změnit k lepšímu? Církev i obec se musí naladit na společnou vlnu, mít pochopení a být otevřená k postojům víry i nevíry, protože v dnešní době jde o mnohem a mnohem více.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia