Lidové noviny

Nenásilný revolucion­ář U21

- DAVID AKO

Mnoho fanoušků Sparty těžce neslo odchod sympatické­ho trenéra v dubnu 2015, Vítězslav Lavička si však zachoval noblesu. „Končím nyní v pozici trenéra klubu, ale sparťanem zůstávám i dál,“prohlašova­l smířlivě kouč, který v uplynulých dnech vedl na mistrovstv­í Evropy reprezenta­ci do 21 let. Lavička dokázal Spartu dovést ke druhému double od rozpadu federální sou-

PAŽIT

těže, když k ligovému titulu přidal celek z Letné výhru v poháru nad Plzní po penaltách. Lavička pracoval ve Spartě koncepčně a dával šanci mladým talentům. Ovšem vedení Sparty v čele smiliardář­em Danielem Křetínským trpělivost­í neoplývá a vyžaduje rychlé výsledky i v Evropě. Trenéry střídá v nevídaném tempu.

Doufejme, že podobně jako Křetínský a spol. neuvažuje Fotbalová asociace. I přes čtvrté místo v základní skupině na Euru jednadvací­tek je totiž v Lavičkově týmu opět patrná jeho pozitivní stopa. Dokázal ovlivnit myšlení mladíků. Do hráčů vtlouká přímočarou kombinační hru po křídlech, důraz v osobních soubojích a snahu s míčem něco vymyslet. Za to lvíčata sklízela uznání fanoušků.

I po dvou vyhraných přípravnýc­h zápasech před ME se Slovenskem (4:1) a Polskem (2:1) nepřehlíže­l nedostatky: „Zase bych krotil přílišnou spokojenos­t s výsledky oproti předvedené hře.“A před prvním zápasem šampionátu proti favorizova­nému Německu se soustředil na svůj tým: „Nejpodstat­nější bude to, jak nastavíme svou hlavu a jak se budeme prezentova­t na hřišti.“

Lavička bourá české stereotypy chování trenérů, jež se velmi okatě rozvětvují od závěru Brücknerov­y éry. Kultivuje zaneřáděné české fotbalové prostředí.

„Máme ústní dohodu o tom, že teď po skončení turnaje, po návratu do Prahy najdeme čas, abychom si sedli a jednali s vedením FAČR o nové smlouvě. Za mě osobně můžu říct, že chuť pokračovat mám,“prohlásil Lavička o angažmá u lvíčat.

Chuť k podpisu nového kontraktu by měli mít i fotbaloví bossové. Jestli tedy chtějí, aby česká lvíčata dospívala ve lvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia