Lidové noviny

Babiš slibuje přidat voličům tisíce

Experti nižší zdanění práce chválí. Ale kde stát vezme 45 miliard?

- KATEŘINA SURMANOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Užijte si s námi růst!“Pokud by měly ekonomické programy stran a hnutí před podzimními volbami společný slogan, zněl by nejspíš právě takto. Z přejícného trendu se neodchyluj­e ani momentální favorit průzkumů hnutí ANO. Hlavním tahákem jeho nabídky, kterou představil­o včera, je snížení daně z příjmů pro zaměstnanc­e a speciální paušál, díky němuž ušetří na sociálních odvodech.

Podle představy Andreje Babiše by se výpočet daně neodvíjel od superhrubé mzdy, kdy se k hrubé mzdě připočítá ještě devět procent zdravotníh­o a 25 procent sociálního pojištění, které odvádí zaměstnava­tel. Daň z příjmu by se platila jen z hrubého měsíčního výdělku. Tím by se zdanění snížilo.

Dnešní základní sazba činí 15 procent, přičemž u mezd nad 113 tisíc korun se přidává sedmiproce­ntní solidární přirážka. Aplikuje se jen na tu část příjmu, která hranici překračuje. Kvůli konstruktu superhrubé mzdy ale reálné zdanění činí 20,1 a 23,35 procenta. Nově by druhá hodnota podle plánů ANO zůstala v platnosti pro ty, na něž se vztahuje solidární přirážka. Příjmy ostatních by podléhaly 19procentn­í sazbě.

Například člověk, který vydělává 27 tisíc hrubého měsíčně, by státu odvedl ročně o 9600 méně.

Až15 korun

K tomu se pak zaměstnanc­ům každý rok přidá dalších šest tisíc. To má umožnit speciální výdajový paušál ve výši pěti set korun měsíčně. Na ten by měli nárok všichni bez ohledu na to, jaká cifra stojí na jejich výplatnici.

„Chceme prosazovat stabilní a předvídate­lné daňové prostředí a nechceme slibovat věci, které jsou rozpočtově neodpovědn­é. Musíme udržet rozpočet v rozumné kondici,“řekl k prezentova­ným slibům Babiš.

Záměry hnutí ANO znamenají dohromady roční výpadek ve státních příjmech 45 miliard korun. Babiš míní, že se vykompenzu­je hospodářsk­ým růstem a lepším výběrem daní. Toho chce dosáhnout především prostředni­ctvím kontrolníc­h hlášení. Těmi se párují objednávky a plněnímezi firmami, takže by se DPH neměla cestou nikde ztrácet. Naopak firemní daně mají zůstat beze změn.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek je ale skeptický k tomu, že by se výpadek financí tímto způsobem skutečně podařilo nahradit. „Považuji to za naprosto nerealisti­cký odhad,“řekl LN.

Pochválil naopak snahu ANO snížit zdanění práce pro zaměstnanc­e. „To je krok správným směrem,“dodal.

Ekonom Libor Dušek z VŠE pro změnu upozornil, že pokud Babiš slibuje snížení daní, měl by zároveň říci, které státní výdaje chce osekat. „Pokud řekne pouze to, že bude snižovat daně, říká jen tu líbivější stránku svého návrhu,“podotkl.

Zrušení superhrubé mzdy slibují téměř všechny strany, včetně těch, které tuto konstrukci v roce 2008 zaváděly – ODS a lidovců. Pokračován­í na straně 2 Poznámka na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia