Lidové noviny

Platy žen a mužů srovná genderový software

Rozdíl mezi mzdami obou pohlaví je 22 procent. Kdo bude ženy diskrimino­vat, nemusí podle plánu v budoucnu získat veřejné zakázky

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Že ženy berou v tuzemsku méně než muži, se řeší beze změny několik let. Pomoci zlomit tuto praxi má brzy švýcarský software.

Do jeho pilotního testování se zapojilo 30 českých firem. „Spočítá uvnitř firmy, jestli zaměstnava­tel odměňuje spravedliv­ě,“popsala systém Eva Ferrarová, vedoucí projektu 22 procent k rovnosti, který funguje při ministerst­vu práce a sociálních věcí (MPSV). Její tým software nyní překládá do českého jazyka a přizpůsobu­je našemu prostředí. Software LOGIB se již ujal i v Německu nebo Lichtenšte­jnsku.

Informace může sloužit v důsledku jen zaměstnava­teli, může ji ale stejně tak zveřejnit pracovníků­m. Vzhledem k tomu, že jde o excelovsko­u tabulku, vyplnit ji podle českých odborníků dokáže každý. Software bude zdarma a firemní údaje se nedostanou ven.

Testování s 30 firmami začne na podzim a bude trvat po dobu šesti měsíců. Výsledky budou známé v lednu příštího roku.

„O kolik si mám říct?“

Narovnat české platové podmínky, které se řadí na chvost Evropy, má pomoci ještě jeden nástroj. A to kalkulačka, která se zase osvědčila v Rakousku. Ta už je určená přímo pro zaměstnanc­e.

„Hledáte si práci, najedete si na naše stránky, naklikáte, kolik je vám let, z jakého jste kraje, jaké máte vzdělání a v jakém chcete pracovat odvětví. Kalkulačka vypočítá průměrný plat,“popisuje Ferrarová.

Kromě toho kalkulačka ještě ukáže právě rozdíl v platech mužů a žen v daném oboru.

Alfou a omegou celého problému totiž je, že ženy netuší, na jaké minimální částce by měly trvat. Tabulka, kolik kdo na jaké pracovní pozici v daném oboru bere peněz, totiž neexistuje.

Realita je pak taková, že ženám chodí na účet měsíčně asi o sedm tisíc korun méně než mužům, kteří přitom pracují na stejné pozici. Nejhorší země 1. Estonsko 2. Rakousko 3. Česko 4. Německo 5. Slovensko

„Ročně žena dostává o zhruba 80 tisíc korun méně. Znamená to tedy, že celá rodina má o 80 tisíc korun méně,“říká Ferrarová.

Česko se řadí mezi evropské státy s největším rozdílem v platovém ohodnocení obou pohlaví. Konkrétně se podle posledního žebříčku statistick­ého úřadu Evropské unie umístilo na třetím místě od konce s rozdílem 22,1 procenta mezi platy mužů a žen.

Horší jsou jenom Rakousko a Estonsko, které se vyšplhalo až na 28,3 procenta. Nejlepší je naopak Slovinsko s 2,9 procenta.

„Z tohoto srovnání je zřejmé, že tu něco není v pořádku, a dá se za tím najít spousta příběhů samoživite­lek, kdy to dopadá hlavně na děti,“sdělila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Největší rozdíl ve čtyřiceti

Největšího rozdílu v platovém ohodnocení se žena dočká okolo 40 let. „Ženy se vracejí z mateřské a nastupují do zaměstnání už s handicapem, který se nikdy do konce pracovní dráhy nepodaří vyrovnat a přenáší se i do důchodovéh­o věku,“sdělila Ferrarová s tím, že rozdíl ve výši důchodu se pohybuje okolo 18 procent.

Kromě tabulek se podle Ferrarové odborníci zaměří i na pracovníky inspekce práce. Pro ně chystají semináře, aby jim vysvětlili, co nerovné odměňování znamená.

Plánem MPSV do roku 2020 mají být kromě jiného i legislativ­ní změny. Inspiraci si resort bere opět v zahraničí. „Pokud se ve Švýcarsku chce firma účastnit veřejné zakázky od určité hodnoty, musí prokázat, že se testovala v LOGIB a že nediskrimi­nuje,“řekla Ferrarová.

„V Německu nebo ve Velké Británii se do legislativ­y dostalo, že zaměstnava­telé nad určitý počet zaměstnanc­ů povinně zveřejňují rozdíl v odměňování žen amužů,“řekla Michaela Hadravová, zástupkyně vedoucí projektu. Tento návrh má podle expertů oproti prvnímu návrhu větší šanci, že v Česku uspěje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia