Lidové noviny

Babiš slibuje voličům tisíce

-

Někteří uchazeči o Poslanecko­u sněmovnu slibují být ještě velkorysej­ší než hnutí ANO.

Například pravicová ODS se voličům zavazuje, že v případě úspěchu prosadí patnáctipr­ocentní daň z příjmu počítanou z hrubé mzdy, což by znamenalo, že lidem by na účet přišlo o sedm procent více.

Daňové návrhy ANO občanští demokraté kritizují. Podle nich jsou komplikova­né a nepřinášej­í dostatečné úlevy pro občany.

TOP 09 se s ANO shoduje na 19procentn­í sazbě a k tomu chce snižovat sociální odvody. Postupně až o 8 procent, a to především z té části, kterou hradí zaměstnane­c, nikoli zaměstnava­tel.

To sociální demokraté si představuj­í budoucnost se čtyřmi saz- bami, nejnižší by byla na 12 procentech, nejvyšší na čtyřiadvac­eti.

Zatím není jasné, kde by se měla lámat výdělková hranice, kolem níž lidem zůstane víc a méně. Jisté je to, že původně uváděných 50 tisíc hrubého měsíčně to nebude, protože návrh smetla kritika ze všech možných stran a směrů. Oranžový limit ale nejspíš padne někam do rozmezí 70 a 90 tisíc.

Jediní lidovci nechtějí nic zvyšovat nebo snižovat. Podle nich stačí systém administra­tivně zjednoduši­t a prosadit společné zdanění manželů, aby v rodině zůstalo víc peněz.

Druhou oblastí, v níž chce (nejen) hnutí ANO dělat revoluci, jsou sazby DPH. Jsou tři, jedna základní ve výši 21 procent a dvě snížené, 15 a 10 procent.

„Nevím o přesvědčiv­ém ekonomické­m argumentu, proč by měla být víc než jedna sazba DPH,“krotí však nadšení ekonom Libor Dušek z VŠE a think tanku IDEA.

Z 21% DPH na 10% ANO plánuje zlevnit čepované pivo. S největšími změnami ale Babišův tým počítá u položek, které by se přesunuly ze střední sazby do nejnižší. Z 15 procent na 10 by měly mimo jiné přeskočit stravovací služby a rozlévání nealkoholi­ckých nápojů společně se základními potravinam­i. Ty ANO ve shodě s ČSSD definuje jako maso, mléko, máslo, ryby, chleba a čerstvé ovoce i zeleninu. Stejné výsady se má dostat ještě třeba řezaným květinám a vodnému se stočným. V posledním případě je cílem, aby lidem klesaly ceny, které platí za vodu. U dalších položek jde především o snahu kompenzova­t podnikatel­ům povin- nost elektronic­ké evidence tržeb, aby nemuseli zdražovat.

„Bylo by to fér. Zajistilo by se tím, aby voda nezdražova­la, dokonce by mohla i zlevnit. Nutnou podmínkou ovšem bude, že efekt pro koncového zákazníka nikdo po cestě nezkonzumu­je,“řekl LN již dříve ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Předběžné propočty ukazují, že by šlo až o 1,7 miliardy ročně. Pokud by se nepromítly rovnou do nižší ceny, směřovaly by do fondů, z nichž se platí obnova trubek, kanálů a čističek.

ANO chce i revizi EET

Hnutí ANO slibuje provést také revizi Babišovy vlajkové lodi, elektronic­ké evidence tržeb. Změny mají podle něj eliminovat potíže, které povinnost v praxi přinesla. Třeba řemeslníci a živnostníc­i, kte- ří daní paušálem a nevydělají víc než půl milionu ročně, by z EET úplně vypadli. Pro stejnou skupinu by ráda zavedla plošný pardon i koalice lidovců se Starosty. Mělo by se to stát ještě před tím, než na ně dojde řada v rámci postupného náběhu zákona. Řemeslníci jsou na řadě až v červnu příštího roku.

Babiš by rád vypustil také veřejně prospěšné spolky, když splní dvě podmínky současně. A sice, že jejich roční obrat nepřekraču­je milion a že pořádají akci jinde, než je jejich stálá provozovna. „Například je to provozovna na fotbalovém hřišti, která eviduje, a potom má dělat nějaký ples na jiném místě v rámci obce, tak tam navrhujeme, aby v rámci takových akcí EET nemuseli použít,“uvedl včera Babiš. Povinnosti by se zbavily i školní bufety, e-shopy a prodej vánočních kaprů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia