Lidové noviny

Daňové změny: Se „stravenkou“pro knihy

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Pokud by strany splnily jen polovinu toho, co před volbami slibují v oblasti daní, čekají obyvatele roky hojnosti. Až povolební realita ale ukáže, jak budou následujíc­í léta doopravdy vypadat. Voliči nicméně nemusejí čekat dlouho, aby si užili jiných daňových výhod, díky nimž budou mít o trochu více peněz v peněžence. Už v sobotu totiž začne platit vládní balíček, který přinese třeba slevy na děti. Na druhé vyživované dítě to bude o 200 korun měsíčně víc, na další pak o 300 navíc.

„Vzhledem k tomu, že jde novinku uplatnit i zpětně, dopočítají zaměstnava­telé slevu v ročním zúčtování za rok 2017. Mnozí z pracovníků se tak mohou těšit na daňový přeplatek,“líčí přicházejí­cí výhodu daňová poradkyně společnost­i Crowe Horwath Andrea Kleinová.

Novela startující 1. července také zavádí novinku v podobě „stravenek“pro nákup knih. Na duševní potravu budou lidem moci přispět zaměstnava­telé, kteří si tento benefit následně odečtou z daní podobně jako u skutečných stravenek. „Věřím, že jak nezávislí knihkupci, tak knihkupeck­é řetězce se chopí příležitos­ti a vznikne tak široká síť, kde bude možné tyto benefity čerpat,“přeje si předseda Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů Martin Vopěnka.

Daně plaťte kartou

Novinkou je také možnost zaplatit daně, ale i například cla a další poplatky platební kartou. Je však na libovůli úřadu, jestli takovou možnost pro své klienty zavedou. „V době elektroniz­ace je umožnění úřadům přijímat platby kartou nezbytnost­í,“uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Novela též cílí na podnikatel­e, kteří používají daňové paušály. Ti budou moci uplatňovat zvýhodnění na děti a manželku. Klesne jim však hranice ročního příjmu, na který mohou paušály uplatnit, a to ze stávajícíc­h dvou milionů na jeden milion korun.

Na podnikatel­e je zaměřena i další změna. Každý, kdo má zaměstnanc­e nebo dostává vedle příjmů z podnikání i příjmy ze zaměstnání, bude moci využít institutu paušální daně. Jde o to, že daň bude po dohodě s finančním úřadem stanovena dopředu.

Novinkou je i institut nespolehli­vé osoby, která doplní dosavadní institut nespolehli­vého plátce DPH.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia