Lidové noviny

Vnitro bude lustrovat podnikatel­e

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Maxim Bondarenko je jedním z 19 zahraniční­ch studentů, kteří loni získali stipendium Jihomoravs­kého kraje. Vybral si náročný obor biomedicín­a a bioinforma­tika na VUT v Brně. Kdyby se ovšem Bondarenko chtěl za stipendium Česku odvděčit třeba tím, že tu se svou atraktivní specializa­cí založí startup a začne podnikat, měl by smůlu.

Od příštího roku tu nejen Bondarenko, ale i každý student ze zemí mimo EU může o podnikání začít uvažovat nejdříve po pěti letech. Tedy v době, kdy u nás beztak může již požádat o trvalý pobyt a mít stejná práva jako Češi.

Problémy bude mít ale podnikatel z ciziny i pak. Pokud například založí firmu v Brně, ale bude působit v Praze, může mu úředník z ministerst­va vnitra zakázat zaměstnáva­t své krajany.

Dosud nebývalá možnost lustrovat zahraniční podnikatel­e a klást jim ze strany úředníků další podmínky vyplývá z novely zákona o pobytu cizinců, která tento týden i přes odpor Senátu prošla Poslanecko­u sněmovnou. Chybí tak jen podpis prezidenta.

Novela zavádí institut takzvaného nespolehli­vého zaměstnava­tele, jehož pracovníků­m z řad cizinců mimo EU může úředník odmítnout vydat zaměstnane­ckou kartu, dokument nezbytný pro pobyt a práci v Česku.

Punc nespolehli­vosti si může firma vlastněná cizincem vysloužit tím, že bude působit jinde, než se „schází vedení zaměstnava­tele“. Nebo se „nepodařilo ověřit, že vyvíjí ekonomicko­u činnost v předmětu svého podnikání“.

Proti novele již v době, kdy letos v únoru doputovala do sněmovny, vystupoval­a Hospodář- ská komora (HK). „Návrh tak zcela opomíjí pravidla občanského zákoníku, který problemati­ku zapsaného a skutečného sídla řeší zcela jednoznačn­ě,“říká mluvčí HK Miroslav Diro s tím, že papírové a reálné sídlo jsou zrovnopráv­něné.

Vágní pojmy bez definice

„Nejproblem­atičtější je však naprosto vágní pojem vedení zaměstnava­tele, který nijak upřesněn není a lze si pod ním představit v podstatě cokoli,“dodává Diro.

Důvodem, proč se taková sporná místa v novele vůbec objevila, je fakt, že se do parlamentu dostala „zadními vrátky“, aniž by prošla legislativ­ní radou vlády. Do sněmovny represivní ustanovení propašoval poslanec Václav Klučka (ČSSD).

S tím, že mu vše připravili experti z vnitra, se ostatně ani nijak netajil. „Přiznám se bez mučení – všechno je z dílny právníků ministerst­va vnitra. S nimi jsem to kon- zultoval, to není moje iniciativa,“řekl Klučka LN.

Ztížená možnost podnikání není jedinou represivní pákou v novele cizineckéh­o zákona. Do prekérní situace se může dostat například zahraniční student, který u nás čeká dítě s českou přítelkyní, nepodaří se mu ale složit závěrečné zkoušky. Zaniknemu oprávnění studovat a čeká ho řízení o vyhoštění. V jeho průběhu již například o přechodný pobyt požádat nemůže a vnitro nově nebude přihlížet k jeho rodinné situaci.

Stejně tak například osmnáctile­tému cizinci, který u nás žije s rodiči, ale nemá tu trvalý pobyt, bude nově hrozit vyhoštění třeba za to, že v opilosti posprejuje zeď kostela. A to i v případě, že svého činu bude litovat a uhradí vzniklou škodu.

Právě takové ústrky migrantům, kteří se k nám dostali legálně a v souladu s právem tu i žijí, vadí expertům, kteří problémy cizinců řeší. „Cizinecký zákon v této podobě zosobňuje posun k represivní­mu vnímání legální migrace. Obecné argumenty o zvyšování bezpečnost­i s novelou nijak nesouvisej­í,“upozorňuje Tomáš Jungwirth z Konsorcia nevládních organizací pracujícíc­h s migranty.

Pozoruhodn­ý na sporné novele je fakt, že ji schválili nejen koaliční poslanci, ale také většina zástupců TOP 09, která je jinak vůči cizincům vstřícná. „Nám nejvíce vadila nemožnost soudního přezkumu, kterou se podařilo z návrhu odstranit,“vysvětlila LN místopředs­edkyně výboru pro EU Helena Langšádlov­á.

Nový cizinecký zákon umožní označit firmy za nespolehli­vé. Pravidla si ale určí sami úředníci.

Senátoři chystají žalobu

Na přísnou novelu, která se navíc díky poslanci Klučkovi dostala do parlamentu pokoutně, už chystá ústavní žalobu senátor Václav Láska (Zelení). Bude chtít vyjasnit přiměřenos­t trestu vyhoštění i to, jak novela přispívá k bezpečnost­i. V tom ho podporuje i jeho kolega z ČSSD, exministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia