Lidové noviny

Svoboda a autonomie? Jen sliby

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

HONGKONG/PRAHA Byla to precizně orchestrov­aná několikaho­dinová show, v jejímž samém závěru se za doprovodu britské hymny zatřepetal modrobíloč­ervený Union Jack nad Hongkongem naposled. Pomáhat mu k tomu v sále zcela nově postavenéh­o křídla výstaviště musel ventilátor.

Tak se po více než 400 letech definitivn­ě uzavřela kapitola jednoho impéria, které se svého času rozkládalo na čtvrtině zeměkoule. Od chvíle, kdy se takto za účasti dědice britského trůnu prince Charlese a tehdejšího premiéra ostrovního království Tonyho Blaira britská monarchie rozloučila s posledním reliktem své koloniální říše a po 156 letech předala Hongkong do čínské správy, uplyne dnes 20 let.

Je přitom zřejmé, že někdejší příslib Pekingu o zachování svobod a vysoké míře autonomie zvláštní správní oblasti, jak zní současný oficiální název území, pod heslem „jedna země – dva systémy“v mnohém zůstává už jen na papíře. Výmluvným důkazem jsou opatření provázejíc­í třídenní návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga při příležitos­ti výročí – jeho vůbec první v Hongkongu od roku 2012, kdy stanul v čele asijské velmoci. Centrum Hongkongu se proměnilo v nedobytnou pevnost a opoziční předáky, kteří na podzim roku 2014 vedli takřka čtvrt roku masové protesty, stihly ještě před včerejším příjezdem čínského lídra pozatýkat bezpečnost­ní složky.

Když totiž před pěti lety do Hongkongu zavítal na půlkulaté výročí jeho předchůdce Chu Ťin-tchao, čekaly ho stovky tisíc demonstran­tů kritizujíc­í porušování příslibu, že nejméně 50 let od přechodu Hongkongu pod čínskou správu zůstane tamní politický systém beze změny.

Hlasoval pro ni jen zlomek vlivných obyvatel Hongkongu, přesto míří chráněnkyn­ě Pekingu Carrie Lamová do čela obchodního a finančního centra Asie. Přesně na 20. výročí od chvíle, kdy znovu připadlo Číně.

Peking vyslal na výročí k Hongkongu loďstvo

Symbolicky se přitom na 20. výročí předání Hongkongu Číně také ujme funkce nová správkyně oblasti Carrie Lamová. Do čela sedmimilio­nového regionu byla na dalších pět let zvolena v březnu. Hlasovalo pro ni tehdy jen 777 obyvatel – správce oblasti totiž vybírá 1194členná volební komise, v níž převažují Pekingu naklonění představit­elé. Jako zástupkyně správce oblasti tehdy Lamová porazila bývalého místního šéfa resortu financí nebo vysloužilé­ho soudce.

„Nemyslím si, že je to otázka čísel. Je to otázka legitimity,“namítala nicméně v rozhovoru pro britskou stanici BBC Lamová v reakci na to, že ji zvolila v zásadě hrstka s Pekingem spřízněnýc­h vlivných. „Říkat, že jsem jenom loutka, která vyhrála tyto volby díky propekings­kým silám, opomíjí, co všechno jsem pro lid Hongkongu za posledních 36 let udělala,“argumentov­ala.

Dnes 60letá rodačka z Hongkongu působí ve státní správě od roku 1980. Jako čtvrté z pěti dětí narozených do skromných poměrů katolické rodiny si svoje místo na slunci musela vydobýt. Na univerzitě v Hongkongu začala studovat sociální práci, po čase ale změnila obor na sociologii. V roce 1982 jí hongkongsk­á vláda zaplatila studium na univerzitě v Cambridgi, kde se také potkala se svým budoucím manželem, talentovan­ým matematike­m.

Za roky, kdy prošla četnými úřady a funkcemi, stihla ale přitáhnout i nechtěnou pozornost několika aférami. Některými ne zcela transparen­tními veřejnými zakázkami počínaje až po prohlášení, že má vyhrazené místo v nebi za vše, co pro Hongkong udělala. V citlivých politickýc­h otázkách vůči Pekingu zatím zůstávala mimořádně zdrženlivá a opatrná.

Její zítřejší inauguraci dnes předchází oficiální inspekce Si Ťin-pchinga na hongkongsk­é základně čínské armády. Ta se zatím v této zvláštní správní oblasti držela v ústraní, podle aktuální doktríny Pekingu by se ale i to mělo pozvolna změnit. Ostatně, už nyní při příležitos­ti výročí poslal k Hongkongu letadlovou loď s dalšími válečnými plavidly.

 ?? Studentské­ho vůdce protestů z roku 2014 Joshuu Wonga zatkla při středeční demonstrac­i policie. FOTO REUTERS ?? Zatýkání.
Studentské­ho vůdce protestů z roku 2014 Joshuu Wonga zatkla při středeční demonstrac­i policie. FOTO REUTERS Zatýkání.
 ?? Carrie Lamová vítá čínského prezidenta. FOTO REUTERS ?? Klíčová návštěva.
Carrie Lamová vítá čínského prezidenta. FOTO REUTERS Klíčová návštěva.
 ?? Připadl Číně na základě dohody z roku 1984 FOTO REUTERS ?? Hongkong
Připadl Číně na základě dohody z roku 1984 FOTO REUTERS Hongkong
 ?? Tak dlouho byl Hongkong pod správou Británie. FOTO REUTERS ?? 156 let.
Tak dlouho byl Hongkong pod správou Británie. FOTO REUTERS 156 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia