Lidové noviny

Mayová vyhrála. Boj se vedl o potraty

Britská menšinová vláda obdržela potřebnou podporu, když vládní konzervati­vce podle předpoklad­u podpořili severoiršt­í nacionalis­té

- LONDÝN

Britská premiérka

včera prošla zkouškou ohněm. Její menšinová vláda čelila v Dolní sněmovně klíčovému hlasování o dvouletém vládním programu, který před týdnem před oběma komorami parlamentu přednesla královna Alžběta II.

Sama premiérka kvůli hlasování zkrátila svůj pobyt v Berlíně, kde se zúčastnila přípravnýc­h jednání v souvislost­i se summitem skupiny dvaceti nejvýznamn­ějších ekonomik světa (G20), který začne za týden v Hamburku.

Opoziční strany v Dolní sněmovně v čele s levicovými labouristy připojily k programu několik pozměňovac­ích návrhů, jimiž se snažily vrazit klín mezi vládní konzervati­vce a jejich podporova-

sa Mayová There-

tele ze severoirsk­é Demokratic­ké unionistic­ké strany (DUP).

Bez jejích deseti poslanců nemá premiérka Mayová v parlamentu většinu. Obě strany se teprve zkraje týdne dohodly na spolupráci, přičemž zástupci DUP se zavázali podpořit klíčové vládní návrhy, včetně programu.

K nejvýbušně­jším dodatkům patřil návrh labouristi­cké poslankyně Stelly Creasyové, která požadovala zrušení poplatků pro ženy ze Severního Irska, které by přijely kvůli umělému ukončení těhotenstv­í do Anglie, Walesu nebo Skotska. V Severním Irsku totiž platí jeden z nejpřísněj­ších potratovýc­h zákonů v Evropě, povoluje uměle ukončit těhotenstv­í pouze v případě, že je ohrožen ži- vot ženy. Naopak, je-li těhotenstv­í důsledkem znásilnění, není interrupce možná.

Dodatek podpořilo přes sto poslanců napříč politickým spektrem včetně několika zástupců vládní Konzervati­vní strany.

Naopak severoirsk­á DUP, na jejíž podpoře je vláda premiérky Mayové závislá, jakoukoli změnu přísných zákonů o umělých potratech odmítá.

Aby předešel hrozící porážce a přijetí zmíněného dodatku, oznámil britský ministr financí Philip Hammond ještě před závěrečným hlasováním o vládním programu, že stát do budoucna uhradí ženám ze Severního Irska náklady za interrupce provedené v Anglii.

V dalších dodatcích navrže- ných labouristy bylo například navrhováno, aby Británie i po odchodu z EU zůstala součástí vnitřního trhu i celní unie.

Ministři se museli vrátit, aby neohrozili většinu

První zkouškou soudržnost­i nové parlamentn­í většiny bylo hlasování ze středečníh­o večera, kdy poslanci rozhodoval­i o zrušení stropu pro nárůst platů zaměstnanc­ů veřejné sféry. Opatření by se týkalo i policistů a hasičů, to znamená dvou profesí, které byly v posledních týdnech předmětem značného veřejného zájmu. „There- sa Mayová nemá mandát po pokračován­í škrtů ve školách, nemocnicíc­h, u policie nebo v dalších veřejných službách,“hřímal před hlasováním šéf opozice Jeremy Corbyn. Nakonec konzervati­vci s podporou severoirsk­ých unionistů první ostrý duel s opozicí vyhráli s převahou čtrnácti hlasů. Kvůli symbolické­mu významu prvního hlasování trvala premiérka Mayová na přítomnost­i všech ministrů ve sněmovně. Šéf britské diplomacie Boris Johnson se proto například musel předčasně vrátit z jednání o znovusjedn­ocení Kypru. sch

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia