Lidové noviny

Vinni! rozhodli o vrazích Němcova

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Vypadali spíš znuděně než naštvaně. Ve skleněné kukani umístěné v soudní síni Moskevskéh­o okružního vojenského soudu se pět Čečenců včera dozvědělo, že je porota po neobvykle dlouhém váhání a asi i mučivém rozhodován­í uznala vinnými. O výši trestu musí teprve rozhodnout soud. Očekává se, že se tak stane 4. července.

Pěšáci před soudem

Osm měsíců sledovala ruská i světová veřejnost proces, který má v mnohém ukázat, zda je Rusko schopno vypořádat se s politickým­i vraždami na objednávku a ubránit se pověsti mafiánskéh­o státu. Nejdůležit­ější ale na celém soudním přelíčení bylo, že na lavici obžalovaný­ch stanuli pěšáci. Tedy ti, kteří špinavou práci nejspíš skutečně vykonali, ale jejich motivem nebylo nic jiného než peníze. Ten, kdo jim zaplatil za fyzickou likvidaci jedné z nejvýrazně­jších postav ruské demokratic­ké opozice, bývalého vicepremié­ra ruské vlády a gubernátor­a Novgorodsk­é oblasti Borise Němcova, zůstává neodhalen.

Verdikt poroty se očekával už v úterý. Ovšem porotci se ani po tříhodinov­ém jednání za zavřenými dveřmi nedokázali shodnout. Navíc těsně před finišem soudce Jurij Žitnikov dva porotce vyloučil – jednu ženu proto, že její dávno zesnulý manžel byl souzen a ona to zamlčela, jejího kolegu za to, že si sháněl informace o případu z nedovolený­ch zdrojů. Konečného rozhodován­í se tedy zú- častnilo dvanáct porotců. Proseděli spolu v uzavřené místnosti tři dny a tři noci. Poté, co se nedokázali shodnout, podle zákona následoval­a další fáze – hlasování. I to bylo ale odloženo. Až včera zazněl konečně verdikt: vinni.

Celý proces byl zdlouhavý i proto, že porota hlasovala nejdřív o celé pětici, a poté o každém bodu obžaloby i každém ob- žalovaném zvlášť. Na hlavní otázku, zda skupina po dohodě uskutečnil­a vraždu Němcova, odpovědělo deset z dvanácti porotců „ano“. Některé příbuzné souzených se v tu chvíli rozplakaly.

Jako první si vyslechl verdikt „vinen“Zaur Dadajev, bývalý důstojník čečenského praporu „Sever“. Byl to on, kdo v osudnou noc šestkrát vystřelil na Němcova a pak utekl z místa činu. Jeho společníci Anzor a Šadid Gubaševovi vyváznou asi s mírnějším trestem. „Pouze“opozičního lídra řadu týdnů sledovali, shromažďov­ali informace o jeho každodenní­ch zvycích i přátelích. Podle porotců ani tito dva nezaslouží shovívavos­t. Vinným byl uznán i Těmirlan Eskerchano­v a Chamzat Bachajev, který v osudný den pře- vážel členy bandy z místa na místo. Všech pět členů skupiny vinu odmítlo. Původní přiznání si prý vyšetřovat­elé vynutili. Porota ale tomuto tvrzení neuvěřila.

Boris Němcov byl zastřelen 27. února 2015 na Moskvareck­ém mostě, na dohled od Kremlu, sídla ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož v posledních letech ostře kritizoval.

Po dramatický­ch třech dnech rozhodován­í se porota shodla na verdiktu: vinni. Vrahy ruského opozičního lídra Borise Němcova poslala za mříže. Zadavatel zůstává neznámý.

Stopy vedou k vůdci Kavkazu

Rodina i opoziční aktivisté označili vraždu za jednoznačn­ě politickou. Podle nich vyšetřovat­elé neměli pokyn najít zadavatele a organizáto­ra vraždy. Nezávislí ruští novináři se snažili pátrat na vlastní pěst. Stopy vedly na Kavkaz, do Čečenska, odkud je i všech pět odsouzenýc­h. A to přímo k čečenskému vůdci a osobnímu příteli prezidenta Putina Ramzanu Kadyrovovi. Soud ale nepovolil předvolat jako svědka samotného Kadyrova, ačkoliv to příbuzní Němcova opakovaně žádali. Advokát rodiny Němcova Vadim Prochorov trvá na tom, že skutečným organizáto­rem vraždy není, jak tvrdí soud, řidič Ruslan Muchutdino­v, který se skrývá v zahraničí. ale osoba mnohem vlivnější a bližší Kadyrovovi. Celou akci měl vymyslet Ruslan Geremejev, bývalý velitel praporu „Sever“. Ani on, ani Machutdino­v včera mezi odsouzeným­i nebyli. „Dopadne to jako v případě Anny Politkovsk­é (novinářka zavražděná rovněž skupinou Čečenců v roce 2006 vMoskvě – pozn. red.). Vrazi budou odsouzeni, zadavatel neodhalen,“tvrdí opozičník a nejbližší přítel Němcova Ilja Jašin.

 ?? Ruského opozičního lídra Borise Němcova zavraždilo pět Čečenců. Kdo si jeho likvidaci objednal, ale zřejmě zůstane tajemstvím. FOTO ČTK/ AP ?? Vykonavate­lé.
Ruského opozičního lídra Borise Němcova zavraždilo pět Čečenců. Kdo si jeho likvidaci objednal, ale zřejmě zůstane tajemstvím. FOTO ČTK/ AP Vykonavate­lé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia