Lidové noviny

Na staré trapné téma

-

Divadelní kritik Vladimír Mikulka se na blogu Na divadlo ( nadivadlo.blogspot.cz) pozastavuj­e nad tím, že Tereza Marečková, dramaturgy­ně a umělecká vedoucí pražského Divadla Masopust, recenzuje – na internetov­ém Bubínku Revolver Revue – inscenaci ( Mackbeth) Divadla Na zábradlí. „Tedy divadla, jehož byl Masopust nájemníkem v Eliadově knihovně, s nímž teď společně hrají v Komedii a do kterého se po rekonstruk­ci nejspíš zase hodlá vrátit?“táže se Mikulka a pokračuje: „Je v pořádku, aby psala o divadle, se kterým si to její divadlo běžně půjčuje herce?“

Mikulka poznamenáv­á, že o personální­ch propojenos­tech, které považuje za jasný střet zájmů, nepíše poprvé, už se na to téma „utkal“již dříve při jiné příležitos­ti s redakcí Divadelníc­h novin, že už je s tím možná otravný. „Ale stejně, to jsem opravdu jediný, kdo si myslí, že něco takového prostě není v pořádku a dělat se to nemá?“končí svoji glosu Vladimír Mikulka.

Není jediný. Kdysi jsem psal kritickou glosu o tom, kterak se nechali divadelní kritici obsadit do jakési srandičky režisérem Vladimírem Morávkem. Taky moc nechápali, že se tohle prostě dělat nemá – ani jako legrace. Nejde jen o divadlo: ve výtvarném umění je partičková­ní a psaní o kamarádech a spřízněnýc­h institucíc­h naprosto běžné. Dnes již neexistují­cí časopis Ateliér byl přímo naditý takovými texty. Na současném literárním poli je taková „samoobsluh­a“rovněž jevem nikoliv výjimečným, zejména na poli poezie. Argumentem pro kritickou samoobsluh­u bývá pomýlená domněnka, že „našemu“autorovi přece nejlépe rozumíme „my sami“, kteří jsme s ním v kontaktu i osobním a nejlépe chápeme, co chtěl sdělit a jaký je dotyčného význam.

Kritik, mám pořád tuto trapnou představu, nemá s nikým „od fochu“kamarádit. Nemá se stýkat s autory, o nichž píše, nemá být „in“, nemá být součástí partičky, která prosazuje svoje vlastní zájmy. Kritik má být osamělec, jinak se stává více či méně aktivistou nebo služebným interprete­m daného tvůrce. Ostatně historie ukazuje, že téměř vždy se za to nakonec platí zmenšenou věrohodnos­tí a předvídavo­stí kritického soudu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia