Lidové noviny

Přiměřená dávka dojetí na úvod

- MARCEL KABÁT

Po loňském ročníku, kdy přehlídku zahajoval ostře sledovaný válečný snímek Anthropoid, přichází letos dramaturgi­e s oddechovou variantou. Uvede film, který se setkal s přívětivou odezvou na festivalu Sundance – jistě i proto, že nabízí útěšný příklad překonáván­í kulturních bariér.

Ta pravá nemusí být z Pákistánu

Platí-li o někom doslova, že by pro vtip prodal vlastní babičku, pak jsou to zcela jistě američtí stand-up komici. Jedním z nich je i devětatřic­etiletý původem pákistánsk­ý herec a autor Kumail Nanjiani, kterého dobře znají například diváci komediální­ho seriálu Sili- con Valley. Ve filmu Pěkně blbě hraje (víceméně) sám sebe – scénář napsal spolu se svou manželkou Emily V. Gordonovou a líčí v něm trnitou cestu etnicky smíšeného páru ke společnému štěstí.

Filmový Kumail je ctižádosti­vý komik a šofér Uberu, který najde v hubaté a chytré Emily (Zoe Kazanová) svůj téměř ideální protějšek. Až na to, že Kumailova ro- dina trvá na tom, že jeho nevěsta, byť všichni žijí v Americe, musí být Pákistánka. A Kumail se rodině nedokáže vzepřít. Teprve když se Emily vinou záhadné choroby ocitne v nemocnici v umělém spánku, uvědomuje si Kumail, co pro něj znamenala.

Romantický film o milencích z kulturně odlišných rodin není nic zásadně nového (filmová data- báze IMDb nabízí v souvislost­i s Pěkně blbě seznam 25 snímků na toto téma od Hádej, kdo přijde na večeři po Moji tlustou řeckou svatbu) a zápletka s nemocí také nešokuje svou originalit­ou. Pěkně blbě nicméně nabízí příjemnou variaci: zatímco Emily leží v kómatu, Kumail se seznamuje s jejími rodiči a zejména jeho vztah s Emilyinou matkou Beth (Holly Hunterová) projde dynamickou proměnou ústící v silné pouto.

Velký podíl na úspěchu snímku má osobní kouzlo Kumaila Nanjianiho, jeho herectví má ovšem také své limity – podobně jako celý příběh, který se tu vypráví. Kumailova pákistánsk­á rodina je jeden velký stereotyp (dost připomíná indické rodiče Rajeshe ze sitcomu Teorie velkého třesku); naznačené problémy mají hodně ohlazené hrany a dotek reálného života se z celkového dojmu vytrácí i přesto, že snímek uzavírá obligátní fotografie Kumaila se skutečnou Emily.

Určitou povrchnost „velkého“sdělení tohoto snímku vyvažuje schopnost režiséra a aktérů zábavně rozehrát dílčí situace a přesně dávkovat inteligent­ní humor i emoce – jako důvod nenechat si Pěkně blbě ujít to nakonec stačí.

Zahajovací­m snímkem letošního karlovarsk­ého festivalu je romantická komedie Pěkně blbě, kterou brzy uvidí i návštěvníc­i českých kin.

Pěkně blbě

 ?? Emily (Zoe Kazanová) a Kumail (Kumail Nanjiani). REPRO LN ?? Téměř ideální pár.
Emily (Zoe Kazanová) a Kumail (Kumail Nanjiani). REPRO LN Téměř ideální pár.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia