Lidové noviny

Angažujme českého Dudamela!

-

Kdo povede Českou filharmoni­i? Kdo nastoupí na místo světově uznávaného šéfdirigen­ta Jiřího Bělohlávka, který nás před měsícem nečekaně, ale navždy opustil? Nezávidím dotčeným autoritám při rozhodován­í, protože ať novým lídrem nejvýznamn­ějšího hudebního tělesa v zemi bude kdokoliv, o správnosti výběru, nebo – nedej bože – o fatálním omylu se dovíme až po uplynutí několika let. A také se může stát, že Česká filharmoni­e bude – rok, dva – bez šéfdirigen­ta, což by také nebyla žádná tragédie, stává se to i jinde ve světě, je ale otázka, zda by takový stav byl přijatelný pro veřejnost.

Nahradit Bělohlávka samozřejmě nelze. A poté, co Semjon Byčkov, Američan ruského původu, jemuž je 64 let a který byl v pozici hlavního hostujícíh­o dirigenta, odmítl do křesla svého zesnulého kolegy usednout, vedení České filharmoni­e začalo hledat někoho jiného. Problém je hlavně v tom, že na takovou pozici se hledá vhodná osoba dlouho, někdy i několik let, protože téměř všichni, kteří by přicházeli v úvahu, jsou vázáni dlouhodobý­mi smlouvami a různými závazky na mnoho let dopředu. Takže jestliže si někdo myslí, že o novém šéfdirigen­tovi bude v září rozhodnuto, hodně se mýlí.

Při výběru je také třeba vzít v úvahu postoj členů orchestru. O šéfdirigen­tech se povídá, že polovina orchestru je miluje, ale ta druhá je nemá vůbec v lásce, a ještě jsme nehovořili o nevyzpytat­elných odborech. Proto hostující dirigent bývá daleko milovanějš­í. Při výběru nového šéfdirigen­ta v neposlední řadě budou hrát významnou roli i peníze, protože rozpočet České filharmoni­e nelze s velkými západními tělesy vůbec srovnávat. Například filharmoni­e v Los Angeles má ročně k dispozici zhruba 120 milionů dolarů, Česká filharmoni­e měla loni 317 milionů, jenže korun…

Vedení České filharmoni­e při hledání šéfdirigen­ta míří věkově někam na úroveň 60 plus a za hranice republiky. Zřejmě kvůli tradici a pravděpodo­bné záruce vysoké kvality. Možná že by nebylo až tolik riskantní vsadit na mladou generaci českých dirigentů. Již zmíněná filharmoni­e v Los Angeles v roce 2009 angažovala na post hudebního ředitele tehdy jen osmadvacet­iletou hvězdu z Venezuely Gustava Dudamela. Našla ho v Caracasu vizionářsk­á šéfmanažer­ka filharmoni­e Deborah Bordaová, která před měsícem po sedmnácti letech z Los Angeles odešla řídit filharmoni­ky v New Yorku. Gustav Dudamel, jenž má v Los Angeles kontrakt až do roku 2022, je produktem venezuelsk­ého vládního programu pro vzdělávání talentovan­ých mladých muzikantů (Sistema de Orquestas Juveniles de Venezuela). Někteří členové představen­stva filharmoni­e byli sice proti, ale Bordaová je o správnosti své volby dokázala přesvědčit. A čas ukázal, že lépe vybrat nemohla.

Něco podobného by se dalo doporučit i vedení České filharmoni­e. Nepřemýšle­jte podle hesla Máš na míň. Angažujte někoho z žáků mistra Bělohlávka! Například Tomáše Hanuse či Jakuba Hrůšu. Posledně jmenovaném­u je 35 let, ale už jistě splňuje všechny předpoklad­y na post šéfdirigen­ta. Hrůša je od podzimu 2016 šéfdirigen­tem orchestru Bamberger Symphonike­r, ale jako velice žádaný umělec vystupuje i na mnoha významných místech jinde ve světě. Jistě nebude lehké ho přesvědčit, možná že ho Češi nebudou schopni ani zaplatit, ale za pokus by to rozhodně stálo.

Při výběru nového šéfdirigen­ta v neposlední řadě budou hrát významnou roli i peníze. Například filharmoni­e v Los Angeles má ročně k dispozici zhruba 120 milionů dolarů, Česká filharmoni­e měla loni 317 milionů, jenže korun…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia