Lidové noviny

Zelený program s dárkem pro každého

Strana Zelení svou volební nabídkou zaplnila doposud neobsazený prostor nalevo od komunistů

-

Možná trochu nespravedl­ivě zapadl nedávno představen­ý volební program strany Zelení pro nadcházejí­cí parlamentn­í volby. V médiích se objevily jen z kontextu vytržené jednotlivo­sti a s celým programem se bylo možné seznámit až o několik dnů později, kdy se objevil na stranickém webu.

Na 102 stranách a v 16 sekcích představuj­e strana svůj program, který se věnuje otázkám ochrany životního prostředí překvapivě jen v malé části a podrobněji rozpracová­vá hlavně otázky sociální, majetkové a to, jak by Zelení řídili běžný život občanů. Strana tímto programem zaplnila prostor nalevo od KSČM, který byl doposud neobsazený.

Materiál neobsahuje informaci, kdo zpracováva­l kterou část.

Volební program až na několik výjimek neobsahuje vyčíslení nákladů, na kolik by stát přišla jeho realizace. Navýšení bych odhadoval na několik set miliard korun ročně, a pokud chtějí Zelení zabránit takovým dohadům, měli by program doplnit o přesnější kalkulaci dopadů na státní rozpočet a kalkulaci přínosů různých nových daní, kterými chtějí svůj program financovat. Na tunel století kandiduje určitě projekt sociálního bydlení včetně zpětné hypotéky pro seniory, minimální důchod deset tisíc korun bez ohledu na počet odpracovan­ých let a vytvoření sítě regionální­ch bank.

Dovolil jsem si vybrat některé body, které by mohly být zajímavé i pro ty, kdo si nepřečtou všech 102 stránek kompletníh­o programu. Omlouvám se za určitou chaotičnos­t, ale ta je zakomponov­ána i ve vlastním programu.

Místo přehrad meandry a mokřady

Pokud se někde ve vaší blízkosti má stavět přehrada, se kterou nesouhlasí­te, máte asi štěstí. Zelení budou místo toho stavět meandry a mokřady. Škody způsobené zvěří zaplatí ten, kdo zvěř obhospodař­uje, tedy pravděpodo­bně myslivci. Zelení pamatují i na noční oblohu, kterou zbaví světelného smogu. Všichni čeští hvězdáři jim určitě zatleskají. Zbytek obyvatelst­va asi úplně ne, protože takové osvětlení hůře osvětluje.

V oblasti dopravy preferují Zelení veřejnou dopravu a elektromob­ily, kte- ré by daňově zvýhodnili. Jízdné v hromadné dopravě bude pro seniory zdarma. Naopak na fosilní paliva budou uvaleny nové daně. Jako zvláštní bonus bude uvalena nová daň na letenky všech dopravců pro odlety z ČR.

Zjednoduší se vyvlastňov­ání pozemků pro liniové stavby, zejména cyklostezk­y.

Zelení omezí dotace velkopodni­katelům v zemědělstv­í. Jako nástroj třídního boje to bude určitě vynikající, vedlejší nepříjemný efekt bude možná spočívat v tom, že nahoru vyletí ceny potravin, protože dovozci se minimálně zčásti vyšší cenové hladině přizpůsobí.

Radost můžou mít i vegani, protože zákon přikáže ve školních i veřejných jídelnách (pravděpodo­bně míněny restaurace) určitý podíl veganských jídel. Na domácnosti se tento příkaz pravděpodo­bně v první vlně vztahovat nebude.

Ataky na rozpočet

Zelení zavedou účinnou právní ochranu oznamovate­lů korupce. Zmínka o stejně účinné ochraně křivě nařčených bohužel chybí. ČEZ bude opět povinen uveřejňova­t obsah svých smluv, což pravděpodo­bně povede ke slušné vlně arbitráží zahraniční­ch investorů. Samotnou burzu ale Zelení zavřít zatím nenavrhují.

Jedno z mála konkrétníc­h čísel je možno najít v podpoře kultury. Zelení navrhují minimálně 1,5 procenta z rozpočtu, což by nyní znamenalo zvýšení výdajů o šest miliard. Podpory se dočká zejména kultura alternativ­ní a senioři na ni budou mít zvýhodněný vstup. Muzea a galerie budou zdarma.

Dalším atakem na rozpočet je navrhovaná daňová asignace ve výši dvou procent.

Zelení vidí EU jako federaci s jednotnou měnou a zdůrazňují nutnost solidarity se státy v problémech. Co je tím míněno, není zcela zřejmé, ale pravděpodo­bně placení řeckých a jiných státních dluhů.

Rozpočet EU by měl být podle Zelených razantně zvýšen a zvýšení financován­o nějakou ekologicko­u daní a daní z finančních transakcí. Ať bude taková daň strukturov­ána jakkoliv, v důsledku to vždy zaplatí ve formě zvýšených poplatků a úroků klienti bank.

Konec zbrojního průmyslu

Zcela se změní princip přijímání uprchlíků. Podle Zelených s tím máme vynikající zkušenosti a ročně přijmeme několik tisíc lidí.

Zbraně se budou moci prodávat jen spojencům. Z kontextu vyplývá, že je patrně míněna Severoatla­ntická aliance a Evropská unie. Že by něco takového znamenalo rychlý konec zbrojního průmyslu v Čechách, je asi každému jasné.

Podpora chudých zemí se zvýší o deset miliard ročně. Program obsahuje několik frází o nemožnosti výměny lidských práv za obchodní příležitos­ti. Přesný popis bohužel chybí, ale dá se to pochopit jako zákaz vývozu do Číny a Ruska.

Každý by se mohl těšit v 65 letech na minimální důchod deset tisíc korun, a to i tehdy, když prožil život po barech a hospodách. To mu ostatně umožní zaručený příjem, který bude dostávat bez ohledu na to, zda pracuje do těch 65 let.

Program obsahuje i dlouhou část věnovanou sociálnímu bydlení. Jde o poměrně rozsáhlý text pojednaný ve velmi obecné rovině. Mělo by se jednat o monstrózní projekt v rozsahu nákladů, který si nikdo netroufne odhadnout, ale o stamiliard­y korun ročně se bude jednat určitě. Pro developery bude možná zajímavé, že část svých bytů budou muset stavět jako sociální, případně je převést na obce. Ty budou mít nějakou formu předkupníh­o práva na byty. Pokud se Zeleným během stávajícíh­o volebního období soustředěn­ým úsilím podařilo zvýšit ceny bytů v Praze o 50 procent, tak teď mají reálnou možnost svůj počin rozšířit do celé republiky.

Zajímavým bodem je vznik regionální­ch bank. Škoda že v programu chybí, kdo je má zakládat a co budou dělat. Možná budou financovat další prvek z programu, a to jsou takzvané zpětné hypotéky. Senioři by měli získat jakousi doživotní rentu s tím, že jejich byt připadne po smrti státu. Program neobsahuje zmínku o tom, kolik by na tento projekt bylo potřeba peněz ani další podmínky nabídky.

Zelení poskytnou daňové úlevy podnikatel­ům, kteří prokážou, že odměňují muže stejně jako ženy. Jak to budou prokazovat, bohužel v programu není.

Radost můžou mít i vegani, protože zákon přikáže ve školních i veřejných jídelnách (zřejmě míněny restaurace) určitý podíl veganských jídel. Na domácnosti se tento příkaz pravděpodo­bně v první vlně vztahovat nebude.

Znárodňová­ní

Program obsahuje i prvky znárodňová­ní, protože bude existovat jen jedna zdravotní pojišťovna. Nemocenská se bude brát od prvního dne, a tak se staneme nejvíce nemocným státem světa.

Minimální mzda bude 15 tisíc korun. Příjemci si ji ale příliš neužijí, protože ceny zboží a služeb poletí nahoru kvůli novým ekologický­m daním.

Celý program je protkán odkazy na využití evropských fondů. To je ale dosti krátkozrak­é, protože nejpozději po roce 2022 už žádné fondy nebudou.

Pamatováno je i na podnikatel­e, kterým program slibuje zvýšení daní a odvodů na úroveň blízkou zaměstnanc­ům. Naproti tomu bude ale zrušeno EET, takže každý si nějaký dárek pro sebe může najít.

Na závěr jednu perličku. Program se rozhodně staví za to, aby bylo zrušeno zastropová­ní odvodů a pojistného. Autor to zřejmě zapomněl škrtnout při přepisován­í starého programu. Žádné zastropová­ní už několik let není.

 ?? Se program Zelených věnuje podle autora překvapivě málo. Lídr strany Matěj Stropnický a jeho lidé. FOTO ČTK ?? Otázkám ochrany životního prostředí
Se program Zelených věnuje podle autora překvapivě málo. Lídr strany Matěj Stropnický a jeho lidé. FOTO ČTK Otázkám ochrany životního prostředí
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia