Lidové noviny

Pumpy ONO se dotahují na Shell

Jedna z nejmenších pumpařskýc­h sítí dosáhla loni rekordních prodejů. Dostala se do trojice největších prodejců benzinu v Česku

- MIROSLAV PETR

PRAHA/PLZEŇ Pouhých 39 benzinek plzeňské společnost­i Tank ONO prodalo za loňský rok dohromady rekordních 661 milionů litrů pohonných hmot. A každá z těchto výrazně laciných pump prodá měsíčně v průměru osmkrát víc benzinu a nafty než průměrná pumpa lídra trhu Benziny s aktuálně 387 stanicemi.

„Loňské prodeje byly vysoké díky nízké ceně ropy, a tím i pohonných hmot u nás,“uvedl pro LN jednatel Tank ONO Jiří Ondra, který firmu společně s bratrem Petrem od roku 1993 vlastní.

Nejen že jedna benzinka se značkou ONO převyšuje několikaná­sobně výkon jedné pumpy konkurentů, ale i v celkovém prodaném množství se celá tato nepočetná síť posunula mezi petrolejář­ské obry – loňským objemem do trojice absolutně největších maloobchod­ních prodejců u nás, podle některých kalkulací za dvojku trhu Shell.

Nadnárodní koncerny údaje o prodaných objemech tají. Lze je vyvozovat jen z některých nazna- čených údajů. Je tak zřejmé, že v prodaném objemu vede u nás síť Benzina, která je lídrem i co do počtu pump.

Benzina, Shell, Tank ONO?

Vlastník sítě koncern Unipetrol uvádí, že jeho tržní podíl na českém maloobchod­ním trhu s pohonnými hmotami činí aktuálně 19 procent. Ani výši celkového trhu u nás petrolejář­i nezveřejňu­jí, nicméně podle kalkulací LN se loni prostředni­ctvím veřejných čerpacích stanic prodalo v Česku celkem zhruba 4,4 miliardy litrů paliv. Z toho vyplývá, že síť Benziny prodá za rok přes 800 milionů litrů.

Na druhém místě se pravděpodo­bně aktuálně umístil Shell, kterému patří u nás sice „jen“175 pump, ale mnohé svým výkonem převyšují republikov­ý průměr, který činí zhruba 1,1 milionu litrů na jednu veřejnou pumpu a rok. Pro srovnání: jedna stanice ONO dosahuje průměru skoro 17 milionů litrů.

Síť bratří Ondrů je tak podle všeho na třetím místě za koncernem Shell a těsně před maďar- skou společnost­í MOL, která uvádí zhruba 15procentn­í podíl na trhu a patří jí u nás celkem 306 benzinek MOL a Pap Oil.

Česká asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu (ČAPPO), jež sdružuje největší firmy v oboru, se k pozici jednotlivý­ch prodejců nevyjadřuj­e. „K ekonomic- kému hodnocení stanic je důležité, v jakém místě čerpací stanice stojí. Můžete postavit čerpací stanici krásnou, ale když bude stát na špatném místě s nízkoumobi­litou a návštěvnos­tí, budou její výsledky slabé,“uvedl pouze expert ČAPPO Václav Loula.

Společnost Tank ONO se v po- slední době snaží zbavit své poněkud nelichotiv­é pověsti. Od počátku prodává s extrémně nízkými maržemi, a tedy i za nejnižší ceny na trhu, leckdy o dvě i tři koruny za litr levněji než průměrná cena za celé Česko. Bratři Ondrové tak odlákali ostatním pumpařům tisíce zákazníků, u stanic ONO se stály a dodnes často stojí dlouhé fronty.

Podezřelí dodavatelé

„Tank ONO extrémně vyrostlo v době, kdy si stát neuměl ohlídat výběr daní,“konstatuje Ivan Indráček, šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů, která sdružujeme­nší prodejce a distributo­ry.

Od té doby Tank ONO výrazně obměnila dodavatele. Většina nabízeného paliva nepochází z dovozu, ale v posledních letech skoro výhradně z českých rafinerií, dnes plně vlastněnýc­h Unipetrole­m. A dál přitom prodává řidičům za ceny, za jaké mnoho jiných nezávislýc­h pumpařů sotva nakupuje od svých dodavatelů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia