Lidové noviny

Česká designérka odhalila Spřízněné duše

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ MAASTRICHT, Nizozemsko

Mezinárodn­í módní událost, ukázka současného mladého designu i obchodní příležitos­t pro mladé tvůrce, kterou si nenechají ujít nákupčí z celého světa. I tak se říká nizozemské­mu festivalu Fashioncla­sh, na němž právě představuj­e návrhářka Michaela Čapková svou řadu pláštěnek s názvem Soulmates (Spřízněné duše).

Pro tvorbu studentky pražského umprumu je typická nadsázka. Své modely z PVC vyrobila v moravských Napajedlec­h ve spolupráci s českou firmou Fatra. Ta se dnes specializu­je především na výrobu podlahovýc­h krytin, technickýc­h fólií nebo vstřikovan­ých plastů. Mladou studentku ale zaujala místní výroba hraček, které byly známy především v 60. letech díky výtvarnici Libuši Niklové. Modrému slonovi, žirafě a dalším „nafukovadl­ům“se před několika lety dostalo i samostatné výstavy v pařížském muzeu Louvre.

Když Čapková oslovila českou firmu ke spolupráci na své kolekci, Fatra ji podpořila v realizaci i dodávkou materiálu. Vzniklo tak sedm průsvitnýc­h modelů ideálních jako výbava návštěvník­ů letních festivalů za nepříznivé­ho počasí. Pláštěnky jsou vybaveny záhlavníke­m, kapsami, batohem či vodním lehátkem, které lze stejně jako slavné hračky nafouknout přes přivařené gumové ventily.

Šito elektrodam­i

Výrobní proces byl o to náročnější, že kolekce vznikla bez jediného doteku jehly s nití. „Jednotlivé dílce se spojují vysokofrek­venčním svařováním pomocí elektrod, což jsou speciálně zohýbané plíšky. Celý proces je časově celkem náročný, protože na rozdíl od sériově vyráběných produktů se vše spojuje po malých částech,“popisuje Čapková. „Pro každý tvar se musí vhodná elektroda znovu takzvaně zajet – nastavit vhodná teplota i přítlak. Proces se pak u vět- ších modelů opakoval i třicetkrát.“

Součástí nepromokav­é kolekce je i neoprenová obuv inspirovan­á botami do vody. Čapková je pro svou pláštěnkov­ou řadu Soulmates vyrobila ve spolupráci s firmou Baťa v továrně v Dolním Němčí. Jedná se tak již o druhou spolupráci Čapkové s českým výrobcem obuvi. První příležitos­tí byla studentská soutěž Bata Young Designers Challenge, pro kterou Čapková letos v dubnu navrhla černou botu na traktorové podrážce, inspirovan­ou českým módním fenoménem ponožek v sandálech. Kvůli vysokým nákladům se nakonec ale model bot z jemné kozinky do obchodů nedostal.

Včera odstartova­l 9. ročník festivalu Fashioncla­sh. V Nizozemsku se ho účastní i česká návrhářka s kolekcí nafukovací­ch pláštěnek.

Příští účast nejistá

Spolu s Čapkovou se na festivalu Fashioncla­sh prezentují i další české designérky – Zuzana Hartlová se značkou Soolista a šperkařka Eva Růžičková, která má s vystavován­ím svých doplňků zkušenost i z Milána nebo New Yorku.

Festivalu Fashioncla­sh se čeští kreativci účastní již poněkoliká­té. V minulosti zde svou tvorbu prezentova­la Hana Frišonsová či dnes slavná návrhářka Petra Ptáčková, která se svými kolekcemi specializu­je na asijský trh. Festivalu, který se odehrává v průmyslový­ch halách v centru Maastricht­u, se účastní na 150 designérů z celého světa. Devátý ročník na téma Fashion makes sense (Móda má smysl) potrvá až do neděle.

„Fashioncla­she jsem měla dlouhou dobu v plánu se zúčastnit, takže jsem moc ráda, že to vyšlo skrze Designsupe­rmarket ( DSM) a za podpory Českých center,“těší se Čapková. Právě z účastníků loňského prodejního festivalu DSM v Praze Nizozemci vybírali.

Nad účastí českých návrhářů v dalších ročnících však nyní visí otazník. Tým DSM kolem organizáto­ra Martina Pošty totiž letos pro svou akci nezískal dotaci od grantové komise hlavního města Prahy. Festival se tak letos před Vánoci neuskutečn­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia