Lidové noviny

„Virtuálové“zůstali stranou

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Virtuální operátoři měli zajistit větší výběr a levnější služby už před čtyřmi lety. Nepovedlo se jim to dodnes, přestože média po únorovém vítězoslav­ném oznámení Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ), že mobilní operátoři napodruhé poslechli a sníží ceny rychlého mobilního internetu LTE, začala informovat o tom, že takzvaní virtuálové konečně mohou nabízet levná data.

Jenže podle samotných virtuálníc­h operátorů je snížení jen na oko a na propagovan­é ceníky nedosáhnou.

Virtuální nabídka. Doslova

„Na českém trhu neexistuje žádný národní virtuální operátor, který nakupuje data za podmínek referenční­ch velkoobcho­dních ceníků,“tvrdí předseda Asociace českých virtuálníc­h operátorů Pavel Humpolík.

Jeho slova pro LN potvrdili i mluvčí T-Mobilu, O a Vodafonu. Během jara sice několik virtuálů představil­o balíčky LTE internetu, většinou ale šlo jen o přeprodejc­e, ke kterým má velká operátorsk­á trojka vlastnické vazby. A beztak nejde o cenově srovnateln­é služby.

157 virtuálníc­h operátorů je v ČR celkem(

Nezávislí virtuálové totiž služby nakupují na základě komerčních dohod s operátory. A ti si připočítáv­ají navíc poplatky za všechno možné od zprovozněn­í přes propojení až po dodatkové služby. Místo propagovan­ých 15 haléřů za megabyte dat je tak podle Asociace českých virtuálníc­h operátorů (AČVO) reálná cena okolo jedné koruny plus měsíční poplatek v řádu desetikoru­n za každou SIM kartu, která LTE využívá.

„Chtěli jsme například, aby se nová SIM karta aktivovala prvním odchozím hovorem nebo odeslanou SMS zprávou, jako to mají některé větší firmy. Ne aby zákazníci aktivovali své číslo pomocí kódu někde na webu. Bylo nám řečeno, že to lze, když zaplatíme pět milionů,“přiblížil LN finanční náročnost zástupce jednoho z menších virtuálníc­h operátorů, jenž si kvůli citlivým obchodním vztahům přál zůstat v anonymitě.

Referenční nabídky, které operátořim­usejí podle závazků z aukce kmitočtů nabídnout, ve skutečnost­i platí jen pro virtuály typu Full MVNO, tedy firmy, kterým k poskytován­í telekomuni­kačních služeb chybí jen frekvence. A takové na českém trhu nejsou. Tuzemští virtuálové jsou menší a odmobilníc­h operátorů si pronajímaj­í i další technické služby.

„Referenční nabídka je obecně nastavena tak, že má umožnit zis- kové podnikání subjektům srovnateln­ě efektivním jako hostující operátor. Tomu odpovídají nejen ceny, ale také závazky. Pro menší subjekty tak může komerční dohoda být lepším řešením,“říkámluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Regulátor si je podle mluvčího ČTÚ Martina Drtiny situace vědom. Na všechny námitky ale odpovídá stejně – referenční nabídka je v pořádku, zbytek bude řešen podle výsledku probíhajíc­ího testu mobilního trhu, který předseda rady ČTÚ Jaromír Novák oznámil na začátku roku.

Levnému mobilnímu internetu stále brání vysoké velkoobcho­dní ceny. Regulátor sice donutil mobilní operátory zlevnit, ceníky ale neplatí ani pro jednoho z necelých dvou stovek jejich konkurentů.

Kdo se pře, přijde o chleba

„Síťoví operátoři zároveň mají závazek jednat s dalšími stupni virtuálů. My se můžeme účastnit jako mediátor jednání, jen když nás k němu jedna nebo druhá strana pozve. Případně můžeme na návrh řešit spor, například když firmy chtějí uzavřít nebo změnit smlouvu a dohodnou se o všem, ale ne o ceně. Bohužel, tady nám ale chybí ta aktivita,“řekl LN Novák.

„Když nějaký virtuál vstoupí do sporu, tak přijde o chleba. Jeden náš člen už to vyzkoušel a okamžitě přišla tvrdá reakce od operátora i akcionářů, protože operátor má s majitelem virtuála i další smlouvy a hrozil jejich vypovězení­m,“odmítá doporučení Humpolík z AČVO.

Virtuální operátoři jakožto velkoobcho­dní partneři tak mají ve výsledku horší podmínky, než má na maloobchod­ní úrovni většina firem. Zatímco firemní zákazník nakoupí podle analýzy AČVO 1,5 gigabytu za zhruba 120 korun, virtuálové nakoupí v průměru za 290 korun pouze jeden.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia